Fondacija Tijana Jurić počinje prikupljanje potpisa za izmenu Krivičnog zakona

Izvor: RTS, 23.Okt.2017, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondacija "Tijana Jurić" počinje prikupljanje potpisa za izmenu Krivičnog zakona

U četrdesetak gradova Srbije počinje prikupljanje potpisa za izmenu Krivičnog zakona, odnosno uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje dece, maloletnika i trudnica. Inicijativu pokreće Fondacija "Tijana Jurić".
Da bi izmene ušle u skupštinsku proceduru, potrebno je skupiti najmanje 30.000 potpisa u roku od nedelju dana.

Predstavnik Fondacije Igor Jurić rekao je da će prikupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisa biti organizovano u više od 40 gradova Srbije, između ostalih u Valjevu, Čačku, Novom Sadu, Beogradu.
"Ogromna je zainteresovanost. Više od 2.000 majki je želelo da volontira. I da skupština ovo ne shvati ozbiljno, ovo će mi biti čast da radim. Ovo nije političko i versko pitanje, već moramo da dokažemo da su nam deca najbitnija", istakao je Jurić.
Jurić smatra da svaki građanin ima obavezu da razmišlja o ovome i da Fondaciji da podršku.
"Ne možete sedeti za kompjuterom, već morate doći i dati potpis. Moja očekivanja su izuzetna, nisam nikada ni sumnjao da ćemo prikupiti 30.000 potpisa, cilj je da prikupimo još više", naglasio je Jurić.
Fondacije Tijana Jurić predlaže se da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela - kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.
Kako se navodi u saopštenju, od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica.
"Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta", kažu u Fondaciji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo: Skupljaju se potpisi za doživotnu za ubice dece

Izvor: B92, 23.Okt.2017

Beograd -- U četrdesetak gradova Srbije počinje prikupljanje potpisa za uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje dece, maloletnika i trudnica...Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić, a da bi izmene ušle u skupštinsku proceduru, potrebno je skupiti najmanje 30.000 potpisa u roku...

Nastavak na B92...

Počelo prikupljanje potpisa: Srbija pred uvođenjem DOŽIVOTNE KAZNE za ubice dece (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2017

Akcija krenula iz Tijanine Subotice..U četrdesetak gradova Srbije počinje prikupljanje potpisa za izmenu krivičnog zakona, odnosno uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje dece, maloletnika i trudnica...Doživotna kazna za ubice dece: Fondacija "Tijana Jurić" pokreće VELIKU kampanju (FOTO)..Inicijativu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.