Izvor: Blic, 26.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flaširana voda traži oprez

Flaširana voda traži oprez

BEOGRAD - Naše mineralne vode uglavnom su dobrog kvaliteta, ali ne mogu zameniti vodu za piće - kaže za 'Blic' Tanja Knežević, šef Odseka za higijenu i životnu sredinu u Saveznom zavodu za zaštitu i unapređenje zdravlja.

- Treba voditi računa da se svakodnevnim konzumiranjem mineralne vode ne unese u organizam više minerala nego što je potrebno, jer to može ugroziti zdravlje. 'Prolom' voda, recimo, spada u niskomineralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vode koju koriste bubrežni bolesnici, jer smanjuje obim kamenca u bubrezima i podstiče njihovo lakše izbacivanje. Međutim, nije preporučljivo da je u neograničenim količinama, kao vodu za piće konzumiraju zdrave osobe, jer ona iz organizma može apsorbovati mineralne sastojke neophodne organizmu u procesu razvoja i regeneracije - objasnila je Kneževićeva.

Ona upozorava da osobe sa povišenim krvnim pritiskom ne bi trebalo da u neograničenim količinam koriste mineralnu vodu sa natrijum-bikarbonatom.

- Podela voda veoma je važna sa medicinskog aspekta. Recimo 'mivela' je izvanredna u reproduktivnom periodu, postmenopauzi i za kardiovaskularni sistem, ali deca i osobe sa gastroenterološkim problemima ne bi trebalo da konzumiraju ovu vrstu vode, jer može delovati purgativno (izazivanje proliva). Tu su i mineralne vode sa visokim procentom fluorida koje toksično deluju na organizam i utiču na pojavu fluorize. Zato je voda iz česme nezamenljiva - kaže Knežević.

Ona je objasnila da nije svaka flaširana voda mineralna. Po definiciji Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije, u flaširanu vodu spadaju i prirodne flaširane vode koje se pune direktno na izvoru i gde je u tretmanu dozvoljena samo radijacija kao način dezinfekcije vode.

- Kriterijumi za flaširanje strogi su i u svetu i kod nas, i možda je jedino 'eko-heba u toj grupi - procenjuje naša sagovornica.

Važno je, kaže Knežević, da na svakoj etiketi stoji kompletan sadržaj minerala i hemijska i mikrobiološka analiza, da bi se znalo da li se radi o vodi koja je u kategoriji pomoćnog lekovitog sredstva ili stonoj mineralnoj vodi.

- Na nekim etiketama piše da vodu treba čuvati na tamnom, hladnom i čistom mestu, a da je rok trajanja dve godine. Pa samo na lekovima postoje takva uputstva. I šta to znači? Da li će usled izlaganja svetlosti u vodi doći do promene i zašto? Savetujem građanima da dobro pogledaju etikete flaširanih voda - kaže Knežević.

Na pitanje da li su industrijsko zagađenje i NATO bombardovanje uticali na izvorišta, Knežević je rekla da za sada nisu.

- Pošto su podzemne vode izuzetno duboko u tlu, zagađenje ih nije stiglo, što ne znači da neće. Zato izvore treba stalno pratiti - objasnila je Knežević, dodajući da se ona prvenstveno zalaže za unapređenje kvaliteta vode iz česme, a da se ako nam standard dozvoli, u skladu sa našim zdravstvenim stanjem može konzumirati flaširana izvorska ili mineralna voda. S.S. Jedinstveni standardi

Pravilnici za mineralnu i prirodnu flaširanu vodu razlikuju se. Savezna komisija za kvalitet vode za piće radi na pravilniku o mineralnim i prirodnim flaširanim vodama.

Ovi pravilnici biće u potpunosti harmonizovani sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i direktivama Evropske unije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.