Fiskalni savet: Uskladiti potrošnju sa mogućnostima

Izvor: Glas javnosti, 05.Mar.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Uskladiti potrošnju sa mogućnostima

BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je da nova vlada i parlament Srbije na startu mandata moraju da donesu srednjoročni program usklađivanja ukupne javne potrošnje sa ekonomskim mogućnostima.

"Taj program koji bi se sprovodio u naredne tri, četiri godine, treba doneti istovremeno sa rebalansom budžeta i u okviru toga rešavati i probleme u 2012. Mi smo izračunali da to znači prilagođavanje od oko četiri odsto BDP u naredne četiri godine", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je on za mesečnik Ekonometar.

Petrović je precizirao da to znači da za 1,2 milijarde evra treba, što smanjiti rashode, što povećati prihode u naredne četiri godine.

"Najveći deo tog prilagođavanja, oko tri četvrtine, treba da bude na rashodnoj strani, a jedna četvrtina na prihodnoj", dodao je on i istakao da je potrebno da se mere iz tog programa donesu što pre da bi i rezultati brže usledili.

Na pitanje kako smanjiti rashode, Petrović je istakao da izgleda da će biti potrebno dodatno smanjivanje izdataka za plate u javnom sektoru i to neophodnom racionalizacijom broja zaposlenih.

"S druge strane, treba nastaviti sa penzionom reformom, koja je već poodmakla, tako što će doći do daljih zatezanja, naročito kod prevremenog penzionisanja", rekao je predsednik Fiskalnog saveta.

Petrović je istakao da se pod posebnu lupu moraju se staviti subvencije javnim preduzećima i izvagati da li ići na radikalan rez ili na postupno smanjivanje.

"To je dobrim delom vezano za restrukturiranje velikih javnih preduzeća, ali i onih komunalnih. Treću grupu čine firme koje već deset godina slove kao preduzeća u restrukturiranju i primaju značajne subvencije", rekao je on.

Ukazao je i da je potrebno racionalisati javne nabavke za državu i javna preduzeća, kao i smanjiti rashode kod raznih fondova, odvojenih od budžeta, kao i odnosa lokalnog i republičkog.

Na rashodnoj strani, kako je rekao, nešto treba i povećati, a to su javne investicije, koje su ove godine predviđene konsolidovano u visini četiri odsto BDP-a.

"To je dobro, ali je pitanje da li će se to ostvariti. Jer, kad dođe vreme za smanjenje izdataka, obično se krene od investicija. A Srbija bi trebalo da teži da te javne investicije dostignu 4,5 pa i pet odsto BDP-a da bi se podstakao privredni rast i stvorio povoljniji ambijent za privredu", rekao je Petrović.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović: Javnu potrošnju uskladiti s mogućnostima

Izvor: EMportal, 05.Mar.2012

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio da nova vlada i parlament na startu mandata moraju da donesu srednjoročni program usklađivanja ukupne javne potrošnje sa ekonomskim mogućnostima.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.