Izvor: Glas javnosti, 31.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmom isteruju dim iz Srbije

BEOGRAD - U ozbiljnu kampanju protiv duvanskog dima, a posebno za zaštitu onih čije je zdravlje ugroženo time što borave u prostoriji sa pušačima, krajem prošle godine krenuli su zajedno Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje „Batut“, Komisija za prevenciju pušenja i Kancelarija za kontrolu duvana.

Nacionalni dan borbe protiv cigareta, 31. januar obeležen je dodelom nagrada autorima najboljih video-zapisa, tačnije filmova snimljenih mobilnim telefonom čija poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je upućena zaštiti pasivnih pušača.

Doktorka Srmena Krstev, član Komisije za prevenciju pušenja i Saveta za kontrolu duvana, prenela je oduševljenje članova žirija koji su ocenjivali filmove velikim odzivom i kreativnošću mladih ljudi.

- Iznenađeni smo koje su sve tehnike koristili mladi kreativci i koliko su snažne poruke koje su poslali - kaže doktorka Krstev.

Prvu nagradu su osvojile dve mlade drugarice, Jovana Momčilović i Marica Kicušić, drugu Marko Milošević, a treću Filip Videnović.

Direktorka Instituta „Batut“ doktorka Tanja Knežević je podsetila na zabrinjavajuće brojke koje govore o štetnosti pasivnog udisanja dima koji je i zvanično klasifikovan kao kancerogena mešavina koja može da uzrokuje rak.

- Prema istraživanjima, kod nas je 61 odsto stanovništva dimu cigarete izloženo u kući, a 45 odsto na poslu - naglasila je Kneževićeva i dodala da će aktivnosti za zaštitu pasivnih pušača trajati do kraja ove godine.

Prvi deo kampanje će trajati do avgusta pod nazivom „duvanski dim je serijski ubica“, a dugu polovinu godine će obeležiti aktivnosti pod sloganom „Izbaci duvanski dim“.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan bez duvanskog dima

Izvor: RTS, 30.Jan.2009, 09:37

Srbija obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Poražavajući podaci o izloženosti duvanskom dimu. Sve više pušača učestvuje u programima za odvikavanje. Započeta jednogodišnja kampanja o štetnosti pušenja, koja je usredsređena na posledice pasivnog udisanja duvanskog dima. ..Tri najbolja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.