Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fenol iz Obilića stalna pretnja Ibru

KRALJEVO - Pored 800 tona fenola u rezervoarima industrije u Obiliću i najmanje 15 miliona fenolske vode koja je ostala u ovom industrijskom kompleksu već 25 godina su glavna pretnja u slivu Ibra. Od Kosmeta do Kraljeva gde se uliva u Zapadnu Moravu Ibar prima i otpad iz kanalizacija nekoliko velikih gradova koji se nalaze što uz njegovu obalu što uz obale velikih pritoka a nemaju sisteme za prečišćavanje. Sve fekalije Novog Pazara, Raške, Ušća završavaju u koritu ove reke. Na obali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ibra je i više od 20 strugara koje u korito ispuštaju čitav spektar otrovnih materija. Dve velike deponije su na samoj obali reka čije vode završavaju u Ibru i čim krenu prolećne i jesenje bujice, tehnički otpad krene ka Kraljevu i Zapadnoj Moravi.

- Ibar je, uprkos svemu, reka sa dobrom vodom kategorije dva - kaže Ranko Đekić, tehnički direktor kraljevačkog „Vodovoda", firme koja je u proteklih dve i po decenije bila u više navrata žrtva zagađenja, pre svega, iz Obilića.

Po rečima našeg sagovornika, brojne pritoke koje donose bistre planinske vode, pre svega Studenica i Lopatnica, ali i mnogo potoka doprinose tome da uprkos brojnim redovnim, ali i akcidentnim zagađenjima Ibar u pojedinim delovima svog toka bude na ivici vode koja bez problema može da se pije iz korita.

„Gasifikacija" i „Sušara" u Obliću, koji preko Sitnice, stalno prete čitavom slivu Ibra često su, međutim, bili razlog da u vodama ove reke bude i 300 puta više fenola no što međunarodni propisi dozvoljavaju i dok se jalovina i uskladišteni otpad ne uklone sa obala reke Sitnice ta pretnja će uvek stajati.

- Bunare u Kraljevu, fenol ne ugrožava direktno jer se oni pune vodom koja dolazi sa planina, ali je opasan kada se Ibar prelije i površinski ugrozi izvorišta - kaže Đekić.

Pazarska i Raščanska deponija s druge strane za izvorišta u Kraljevu, koja su u samom slivu Ibra, nisu direktna pretnja, ali su razlog za tehnička zagađenja priobalja koja su posebno vidljiva sa proleća i u jesen kada je nivo vode najviši.

- Ima dana kada od smeća koje stiže iz Pazara i Raške doslovce ne može da se zabaci plovak u reku. Voda nosi plastične boce, gomile kesa sa otpadom, drva, uginulu stoku, balvane. Ponekad tako zapeni kao da ste otvorili pivo - kaže Dragoš Milićević, ribolovac iz Bogotovca.

Dvadesetak kilometara uzvodno od ovog mesta nalazi se i desetak strugara iz kojih u reku dospeva čitav spektar otrovnih materija koje čine da se plemenite ribe povlače u čistije vodotokove.

- Reka je doslovce procvetala. Riba se povlači u pritoke. Mrenu više ne možeš da uhvatiš u donjem toku jer se u nju slivaju svi otpadi iz mehaničkih radionica, kamenorezačkih radnji, perionica automobila, kućne kanalizacije se direktno izlivaju u vodu - kaže e Milićević.

Dok se Ibar svojim brzacima, kamenjem peskom i bistrim vodama pritoka koje filtriraju većinu otrova koje u njega sipaju priobalni gradovi za sada uspešno brane, ekolozi i stručnjaci pokušavaju da spreče pogubne poteze koji bi mogli da ubiju jednu od najlepših srpskih reka.

- Ibar ima posebno mesto u Lokalnom ekološkom akcionom planu jer Kraljevo doslovce zavisi od čistote njegove vode i zbog toga smo nedavno žestoko reagovali na ideju da se u Dolini jorgovana kroz koju protiče sagradi niz hidrocentrala. Sputavanje planinske reke dovelo bi do toga da se u koritu akumuliraju svi otrovi koje sada brza reka čisti i za nekoliko godina bili bismo suočeni sa potpunom promenom eko-sistema - kaže Miroslav Pavlović, predsednik Eko-pokreta Ibar iz Kraljeva.

Potvrđujući da su industrije iz Obilića i Raške i deponije uz reku najveća opasnost za Ibar, Pavlović upozorava i na brojne pojedinačne zagađivače i neuralgične tačke uz reku

- Ušće, Bogutovac, svako selo uz reku imaju bar jednu divlju deponiju na reci" Naš narod je navikao da jednostavno iznese smeće na najbližu vodu i da ga tu ostavi. Problem je to što se na tim mestima odlažu i hemikalije i uginula stoka i materije kojima su potrebne decenije za prirodnu razgradnju - kaže Pavlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.