Fasada pala na dečaka zbog dotrajalosti

Izvor: RTS, 21.Mar.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fasada pala na dečaka zbog dotrajalosti

Fasada u Makedonskoj ulici pala je na dečaka zbog dotrajalosti i vremenskih uslova, konstatovali su građevinski inspektori.
Sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić rekla je da je inspekcija koja je obišla lokaciju u Makedonskoj ulici, konstatovala da na fasadi u skorije vreme nisu izvođeni radovi, prenosi Tanjug.

"U zgradi nije formirana čak ni skupština stanara, koja je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da vodi računa o stanju svoje zgrade, samim tim i fasade, održava je ili prijavi eventualni problem, što, prema našim saznanjima, oni nisu učinili", rekla je Panićeva, a saopšteno je iz Gradske uprave.
Kako je dodala, stanarima će biti naloženo da što pre formiraju skupštinu stanara.
Prema njenim rečima, po dobijanju informacije o ovoj nesreći, sinoć su na teren izašli dežurni komunalni inspektori i konstatovali da je potez oko zgrade adekvatno obezbeđen.
Goran Aleksić iz preduzeća "Tehnobeograd" kaže da je tu firmu angažovalo "Gradsko stambeno", da obiđe sve delove fasade sklone padu.
Stanari Makedonske 33, gde se fasada obrušila, ne žele pred kamere, a ne žele ni da preuzmu odgovornost za oronulu fasadu. Kažu da jesu vlasnici stanova, ali da je zgrada pod zaštitom, pa bi u renoviranju trebalo da učestvuju i Grad i država.
Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da ovaj slučaj pokazuje da je "Grad bio u pravu kada je pre nekoliko meseci zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuo proceduru izmena Zakona o stanovanju, između ostalog, zbog problema fasada".
Čak 12.000 višespratnica u prestonici nema nikakvo održavanje. Novi zakon najavljen za prvu polovinu godine, trebalo bi da stanare obaveže da osnuju kućni savet, a "Javnom stambenom" da omogući da preventivno interveniše u slučaju da je bezbednost građana ugrožena.
Na dečaka starog 15 godina obrušio se deo fasade sa zgrade na uglu Makedonske i Cetinjske ulice u Beogradu.
Dečak je operisan i njegovo stanje je stabilno, rekao je direktor Kliničkog centra Miljko Ristić za Internet portal RTS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.