Važno je da se dečak oporavi

Izvor: Akter, 21.Mar.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno je da se dečak oporavi

Gradski menadžer Goran Vesić i direktor Komunalnog preduzeća „Javno stambeno” Nikola Kovačević posetili su danas u Urgentnom centru učenika prvog razreda srednje Trgovačke škole P. G, kome je sinoć oko 20 sati pao deo fasade sa zgrade u Makedonskoj 33 na glavu, posle čega je uspešno operisan

Vesić je razgovarao sa direktorom Urgentnog centra prof. Dr Miljkom Ristićem i ekipom lekara o zdravstvenom stanju povređenog deteta i zahvalio im na svemu što su za njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uradili.

Predstavnici grada su posle toga razgovarali i sa roditeljima povređenog deteta.

Posle obilaska povređenog učenika, Vesić je rekao da je u ovom trenutku najvažnije da se on oporavi, a grad će učiniti sve što je neophodno da njegovo lečenje i opravak budu urađeni na najbolji mogući način.

Ovaj slučaj pokazuje, istakao je Vesić, da je grad bio u pravu kada je pre nekoliko meseci, sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokrenuo proceduru izmena Zakona o stanovanju, između ostalog i zbog problema fasada.

Zakonski propisi su takvi da su fasade vlasništvo vlasnika stanova, odnoso privatna imovina. Državna revizija je više puta u prošlosti stavljala primedbu gradu kada smo ulagali neka sredstva za obnovu fasada, uz upozorenje da budžetska sredstva ne mogu da se troše na privatnu imovinu, kazao je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, većina fasada u Beogradu je oronula, a prema sadašnjim propisima ne mogu da se pokrenu programi koji predviđaju da sredstva ulažu i grad i stanari, a da se ta investicija isplaćuje godinama kroz Infostan.

Neke opštine koje to rade direktno krše zakon, rekao je Vesić i dodao da se Grad u predlogu izmena zakona posebno bavio fasadama pod zaštitom države, kako bi se obezbedio pravni osnov da ih održava, jer se radi o spomenicima kulture.

Ovakva situacija nije normalna, ukazao je Vesić, dodavši da je zbog toga grad, uz dogovor sa nadležnim ministarstvom, pokrenuo proces izmene zakona, koji bi omogućio da lokalna samouprava može da interveniše, zajedno sa stanarima, u slučajevima kada fasade zbog oronulosti predstavljaju opasnost za bezbednost.

Slične izmene smo predložili i za liftove i krovove, rekao je Vesić, iznevši podatak da više od 12.000 zgrada u Beogradu niko ne održava i da će izmenama zakona i taj problem biti rešen.

Vesić je rekao da je policija izvršila uviđaj i da će gradski građevinski inspektori utvrditi koji su sve radovi rađeni na toj zgradi i da li imaju veze sa padom dela fasade.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dečak na koga je pala fasada uspešno se oporavlja

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 10:22

. Dečak na koga je pala fasada u centru Beograda, uspešno se oporavlja. Svestan je i nema neuroloških problema, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije prof dr. Miljko Ristić za Internet portal RTS-a.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.