[FOTO-REPORTAŽA] Analiziramo novitete na batajničkom prikazu za Bahrein

Izvor: TangoSix.rs, 13.Apr.2021, 09:53

[FOTO-REPORTAŽA] Analiziramo novitete na batajničkom prikazu za Bahrein

Visoka delegacija Kraljevine Bahrein na čijem je čelu bio šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa, sin kralja ove države koji je i njegov izaslanik za humanitarni rad, pitanja omladine i savetnika za nacionalnu bezbednost, prisustvovala je u utorak 6. aprila na batajničkom aerodromu Prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije ali je ujedno za njih organizovana i do sada u našoj zemloji verovatno najveća izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << naoružanja i vojne opreme pod otvorenim nebom.
Taktičko-tehnički zbor, koji je donekle podsećao na izložbu naoružanja i vojne opreme ’’Partner’’, bio je izuzetno zanimljiv i pored toga što je većina izloženog već bilo poznato od ranije. Prikazano je gotovo sve što srpska vojna industrija proizvodi i razvija, od streljačkog naoružanja i municije različitih kalibara, preko artiljerijskih sistema, oklopnih i terenskih vozila, komandnih stanica, optoelektronike, sistema za protivelektronska dejstva, bespilotnih sistema, vazduhoplovnih motora, vazduhoplovnih ubojnih sredstava, projekata modernizacije vazduhoplova, artiljerije, tenkova, borbenih vozila pešadije, sistema PVO. Prikazana su 134 različita borbena sistema, vozila, naoružanja i druge vojne opreme a bilo je izloženo i 5 aviona i helikoptera.
Novi nosni deo trupa Orla 2.0, pito-cev ima poziciju kao na avionu G-4, pretpostavlja se da bi u novom kućištu mogao biti laserski daljinomer i laserski obeleživač ciljeva / Foto: Živojin Banković, Tango Six Nama su svakako bili najzanimljivi prikazani vazduhoplovi među kojima se našao jedan od dva dvoseda Orla NJ-22 koji se koriste u projektu modernizacije ovog tipa aviona. Primerak sa evidenicijskim brojem 25531 prvi put smo videli uživo sa izmenjenim nosnim delom trupa u kome se nalazi deo nove optoelektronske opreme. Kako saznajemo, avion je već leteo u ovoj konfiguraciji a kao što je Tango Six već preneo, opitovanje bi trebalo da bude završeno sredinom ove godine.
Novi domaći prikazivači za modernizovani Orao. Jedan od njih bio je povezan sa televizijskom glavom koja se postavlja na raketu vazduh-zemlja / Foto: Živojin Banković, Tango Six Oko aviona kao i na podvesnim tačkama letelice nalazila su se vazduhoplovna ubojna sredstva (vUBS), specijalni kontejneri sa optoelektronskom i izviđačkom opremom kao i kabinski prikazivači među kojima su bili i oni na kojima se prikazuje slika sa televizijske glave raketa vazduh-zemlja. Od vUBS mogli smo da primetimo isto ono naoružanje koje je prikazano i na manifestaciji ’’Sloboda-2017’’, dakle vođene rakete vazduh-zemlja VRVZ-24 i VRVZ-200, laserski vođena bomba LVB-250F, poluaktivno laserski vođene rakete M-16D i njihove četvorocevne i jednocevne lansere.
Serijski školski avion Lasta V-54 prikazan je sa mogućim naoružanjem. U pozadini fotografije se sa leve strane vidi lanser sistema zemlja-zemlja Šumadija i raketa Jerina-1 kalibra 400 mm dometa 285-300 km / Foto: Živojin Banković, Tango Six Drugi prikazani avion bio je serijska Lasta V-54 koja je za ovu priliku izložena sa podvešenim naoružanjem koje su činili lanser nevođenih raketnih zrna kao i kontejner sa mitraljezom a ispred aviona bile su postavljene i školske avio-bombe kao i modeli avio-bombe kalibra 100 kg (Lasta može da ponese dve bombe od po 100 kg). Do sada u RV i PVO Vosjke Srbije nisu primećene naoružane Laste.
Osim dva aviona deo izložbe bila su i tri helikoptera, već par puta prikazan demonstrator modernizacije naoružanog helikoptera GAMA, nemački višenamenski helikopter H145M u naoružanoj verziji sa domaćim vazduhoplovnim ubojnim sredstvima i ruski srednji višenamenski helikopter Mi-17V-5 koga smo prvi put imali prilike da vidimo sa podvešenim domaćim naoružanjem od kojih se deo nalazi u razvoju (ili bi možda trebali biti u razvoju).
Helikopter H-50B 14503 koristio se kako za dinamički deo tako i za taktičko-tehnički zbor / Foto: Živojin Banković, Tango Six Naoružanje demonstratora modernizacije helikoptera GAMA činile su protivoklopne rakete 2T5 i Pauk što je već poznata kombinacija, međutim pored helikoptera bili su izloženi lanser L80-07 nevođenih raketnih zrna S-8KOM kalibra 80 mm kao i kontejner GH-78 sa mitraljezom M87 kalibra 12,7 mm što ukazuje da bi modernizovana GAMA ali i modernizovane Gazele opšte namene trebale biti naoružane upravo ovim sredstvima.
Helikopter H-50B (naoružani H145M) koji je učestvovao i u dinamičkom delu prikaza, upravo je bio opremljen lanserom L80-07 i kontejnerom GH-78. Bilo je izuzetno interesantno videti kako je posada ovog helikoptera sletela na svoje mesto statičke izložbe, izvela je to letom unazad u dužini od desetak metara.

Da li će Srbija domaćim ubojnim sredstvima naoružati i ruske helikoptere Mi-17V-5? Na fotografiji u prvom planu vidimo raketu RALAS, pored nje je kontejner M09 sa topom M55-09 20 mm / Foto: Živojin Banković, Tango Six Već viđeno pre više od deset godina, TV vođena raketa vazduh-zemlja Grom-B na helikopteru Mi-17 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Posebno je bio zanimljiv naoružani Mi-17V-5, na bočnim nosačima tereta bili su montirani kontejneri M09 sa topovima M55-09 kalibra 20 mm, televizijski vođena raketa vazduh-zemlja Grom-B (veliko je pitanje da li je ovo realno), kao i raketa vazduh-zemlja RALAS (raketizirani ALAS). Na desnim bočnim vratima bio je montiran sistem M09 koga čine mitraljez M87 “Kojot“ kalibra 12,7 mm sa sistemom za kontrolu vatre koji se sastoji od dve CCD TV kamere, pasivnog noćnog nišana, dnevnog nišana sa laserskim daljinomerom, refleksnog nišana, prikazivača i izvora napajanja.
Bespilotni helikopter “Stršljen“. Pored letelice se vidi i nova malogabaritna jedreća bomba / Foto: Živojin Banković, Tango Six Dron-kamikaza “Gavran“ / Foto: Živojin Banković, Tango Six Koncept multikoptera sa optoelektronikom i “Zoljama“ / Foto: Živojin Banković, Tango Six Od bespilotnih letelica bili su prisutni helikopter ’’Stršljen’’ sa pripadajućim naoružanjem, izviđačko-borbena bespilotna letelica ’’Pegaz’’ takođe sa svojim ubojnim sredstvima, izviđačka BPL ’’Vrabac’’ (juna 2020. uvedena u naoružanje VS), koncept multikoptera sa optoelektronikom i naoružanjem koga čine protivoklopni raketni bacači M-80 ’’Zolja’’ i model projekta drona-kamikaze (tzv. loitering munition) pod nazivom ’’Gavran’’.
Turboelisni motor TPE-200 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Deo proizvoda firme Teleoptik-Žiroskopi, različita optoelektonska oprema među kojima su IC i TV GSN za rakete različitih namena / Foto: Živojin Banković, Tango Six Takođe, prikazani su i vazduhoplovni motori, turboelisni TPE-200 i tubomlazni TJE-200-M-A kompanije Green Power Turbine Systems. Firma Teleoptik-Žiroskopi izložila je infracrvene i televizijske glave za samonavođenje kalibra 175 mm namenjene za različite vrste raketa (između ostalog i vazduh-zemlja) kao i televizijsku glavu za samonavođenje 200 mm.
Sistem PVO MTU-4M koji se može umrežiti sa modernizovanim osmatračkim radarom Žirafa / Foto: Živojin Banković, Tango Six Domaća dorađena i osavremenjna verzija rakete sovjetskog sistema PVO Strela-10M. Primetno je da raketa ima buster / Foto: Živojin Banković, Tango Six Što se tiče tehnike PVO odnosno sistema namenjenenih za protivvazduhoplovna dejstva, na stajanci batajničkog aerodroma bili su prisutni laki prenosivi raketni sistem 9M32M Strela-2M, novi sistem PVO sa lanserom sistema ’’Igla’’, laki mobilni raketni sistem MTU-4M sa 4 lansera sistema Strela-2, artiljerijsko-raketni sistem PASARS sa raketama sistema Strela-2 i Igla kao i verzija sa raketama zemlja-vazduh RLN-IC ispred koga se, što je interesantno nalazila domaća dorađena i osavremenjena raketa 9M37 sistema PVO Strela-10M.
Verzija sistema PVO PASARS sa sistemima Strela-2M i Igla. U Drugom planu varijanta istog sistema sa raketama RLN-IC koje imaju novu domaću glavu za samonavođenje  / Foto: Živojin Banković, Tango Six Kako nam je rečeno moguće je da će jedna od varijanti PASARS-a biti naoružana novom domaćom verzijom rakete sistema Strela-10M što bi bila četvrta verzija ovog sistema (možda i peta ako računamo da se u VS trenutno nalazi jedna baterija sistema koji imaju samo top). Prethodno je najavljivano da će se PASARS uvesti u upotrebu sa raketama Igla i Strela-2, potom raketama RLN-IC i francuskim sistemima Mistral 3+.
Nezaobilazan je bio i prikaz projekta modernizacije osmatračkog radara M-85 Žirafa kao i mobilnog raketnog sistema 2K12 Kub srednjeg dometa, kako njegovog samohodnog lansirnog oruđa (SLO) tako i radarske stanice za osmatranje i navođenje (RStON). Ipak kada smo zavirili u kabine posada sistema videli smo da nisu izložena sredstva koja su zaista osavremenjena u punom obimu.
Modernizovano komandno vozilo baterije (KOT) samohodnih artiljerijskih oruđa Gvozdika / Foto: Živojin Banković, Tango Six Tehnika Kopnene vojske bila je naravno najzastupljenija, a prednjačili su artiljerijski sistemi. Od sistema koji su uvedeni u naoružanje tu je modernizovana sovjetska samohodna haubica 2S1 Gvozdika kao i modernizovano komandno vozilo baterije Gvozdike (tzv. KOT), potom modenizovani samohodni višecevni lanser raketa “Digitalni Oganj“, samohodna haubica Nora B52 M15.
Nova verzija Nore, B52 M21 na kamionu MAN / Foto: Živojin Banković, Tango Six Raketa zemlja-zemlja Košava-2 kojoj bi mogao biti naoružan artiljerijski raketni sistem “Modularni Oganj“ / Foto: Živojin Banković, Tango Six Od projekata u razvoju prikazana je samohodna haubica M09 kalibra 105 mm (postoji mogućnost da ovaj projekat nije više aktuelan), nova verzija samohodne haubice Nora B52 M21 (specijalno razvijena za tender u SAD), kao i serija samohodnih višecevnih lansera raketa, M18 “Modularni Oganj“ ispred kojeg je prikazano i  moguće naoružanje ovog sistema odnosno vođene rakete Košava 1 i Košava 2. Posebno je zanimljiva ova druga jer je, kako su nam rekli, u njenoj konstrukciji korišćeno telo kasetne britanske kasetne bombe BL-755 koja se nalazi u arsenalu jurišnih aviona Orao.
Modularni samohodni višecevni lanser raketa Tamnava prikazana je i sa raketama kalibra 267 mm / Foto: Živojin Banković, Tango Six Za sada je neizvesno i javno nije dostupno dokle se stiglo sa razvojem samohodnog višecevnog lansera raketa “Tamnava“ koji je ovom prilikom prikazan, osim sa standardnim modulom za rakete kalibra 122 mm, i sa modulom za rakete kalibra 267 mm.
Isto je i sa samohodnim lanserom Šumadija balističkih raketa “Jerina-1“ kalibra 400 mm dometa 285-300 km koji bi, prema proklamovanim zvaničnim podacima mogao biti modularan, samim tim je predviđeno da bude naoružan i sa raketama “Jerina-2“ kalibra 262 mm koje su dalji razvoj raketa sistema Orkan.
Jedini Lazar-3 sa ruskom kupolom MB2-05 koja ima top 2A42 kalibra 30 mm. bacač granata AG-17 30 mm i mitraljez PKTM 7,62 mm. Koristi ga Žandarmerija / Foto: Živojin Banković, Tango Six Nova sredstva koja su takođe uvedena u naoružanje Vojske Srbije su borbeno oklopno vozilo-komandno izviđačko vozilo BOV-KIV sa multisenzorskom izviđačkom platformom MIP-3, daljinski kontrolisane besposadne platforme “Mali Miloš“ i njegova logistička verzija “Miloš-L“, višenamenska oklopna borbena vozila točkaši Lazar-3 (VS trenutno ima 6 a naručeno je još 24) i M16 Miloš (sada vojska raspolaže sa 10 a naručeno je još 20 vozila).
Nova protivoklopna raketa NOVA / Foto: Živojin Banković, Tango Six Ispred jednog od dva OBVT Miloš prikazana je i nova protivoklopna raketa NOVA dometa 9 km kojima će možda biti naoružana jedna od verzija vozila Miloš. Pojedini domaći mediji preneli su da je kompanija Jugoimport-SDPR u februaru ove godine započela ispitivanja ove rakete. U naoružanje VS je 2019. uvedeno i novo teretno motorno vozilo FAP 3240 BS/AB konfiguracije 8×8 (samo 5 kamiona), iste godine uvedeno je u upotrebu i terensko vozilo Zastava NTV čija je nulta serija počela da se proizvodi januara 2020. (u dinamičkom ali i statičkom delu moglo se videti desetak vozila različitih verzija).
Od aktulenih projekata osavremenjavanja postojeće tehnike VS videli smo modernizovani osnovni tek M-84 u verziji M-84AS1 (jedna od faza modernizacije) kao i modernizovano borbeno vozilo pešadije M-80 u varijanti M-80AB1 (takođe faza modernizacije). Vojska Srbije bi možda mogla da modernizuje i protivoklopna lansirna oruđa POLO M-83 (BOV-1) (ipak, to nije sasvim izgledno), prikazan je osavremenjen sistem sa protivoklopnim raketama Maljutka 2F, 2T kao i 2T5.
Lansirno vozilo sistema ALAS / Foto: Živojin Banković, Tango Six Novi samozaštitni ometač je najverovatnije već uveden u naoružanje Vojske Srbije / Foto: Živojin Banković, Tango Six Krajem septembra prošle godine Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se se za potrebe opremanja Vojske Srbije rade interna ispitivanja integracije kontejnera sa raketom ALAS i pripadajućeg mehaničkog i električnog interfejsa sa platformom Modularni Oganj i da je u te svrhe izvedeno više opita sa uspešnim lansiranjem rakete. Na Batajnici je prošlog utorka prikazana baterijska komandna stanica kao i lanser ali na vozilima Nimr namenjenih Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ipak do sada nismo videli da je ovaj sistem uveden u naoružanje vojske UAE.
Posebno zanimljivo je da je bio izložen i domaći samozaštitni ometač koji je prvestveno namenjen za sprečavanje aktiviranja improvizovavnih minsko-eksplozivnih sredstava koji se aкtiviraju putem radio signala. Na osnovu viđenog najverovatnije je da je sistem u uveden naoružanje Vojske Srbije. Sistem takođe može ometati i bespilotne letelice kao i besposadna zemaljska vozila.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post [FOTO-REPORTAŽA] Analiziramo novitete na batajničkom prikazu za Bahrein appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

NAJVEĆA VOJNA IZLOŽBA NA OTVORENOM Šeik iz Bahreina video na aerodromu u Batajnici čime sve raspolaže vojska Srbije i vojna industrija

Izvor: Blic, 13.Apr.2021

Najveća izložba naoružanja i vojne opreme pod otvorenim nebom održana je pre nedelju dana na batajničkom aerodromu gde se visoka delegacija kraljevine Bahrein na čijem je čelu bio šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa, sin kralja ove države, uverila čime sve vojska Srbije i domaća vojna industrija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.