FOTO: Beograd kao svetska metropola

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Beograd kao svetska metropola

Beograd -- Beograd danas opet kao svetska metropola - članovi delegacija mahom bili u klasičnim odelima, ali bilo i onih u tradicionalnim nošnjama zemalja iz kojih dolaze.

Samit Nesvrstanih koji je danas počeo u Beogradu je podsetio na vremena kada je glavni grad SFRJ bio svetska multikulturna metropola.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka nije bilo neobično u Beogradu videti afričke, azijske i latinoameričke studente.

Gosti Beograda su u grupama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili pojedinačno prošetali platoom od Gradske skupštine do zgrade Narodne skupštine.

Saobraćajna policija je na momente zaustavljala saobraćaj, kako bi članovi delegacija nesmetano došli do srpskog parlamenta, praćeni pogledima znatiželjnih Beograđana.

Među učesnicima današnje konferencije su visoki zvaničnici UN, Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Afričke unije, a, kao posmatrači, predstavnici nekoliko evropskih zemalja.

U Beograd su stigli zvaničnici većine nesvrstanih zemalja, mahom ministri spoljnih poslova - iz Indije, Indonezije, Egipta, Irana, Iraka, Alžira kao i brojnih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poželeo na prijemu u Skupštini grada dobrodošlicu delegacijama koje učestvuju na dvodnevnom ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Prijemu su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar, ministri spoljnih poslova i zvaničnici velikog broja zemalja koje učestvuju u konferenciji.

Đilas je u obraćanju gostima rekao da se nada da će ova konferencija biti prilika da se Beograd prikaže kao moderna prestonica 21. veka.

"Ova administracija pokušava da modernizuje grad, ali i da očuva njegvou tradiciju", ukazao je on.

Đilas je podsetio da je prva konferencija Pokreta nesvrtstanih održana u Beogradu i da su tada prva stabla u Parku prijateljstva zasadili učesnici te konferencije.

Tu "lepu tradiciju" ustanovili su gradski zvaničnici i članovi visokih delegacija koji su učestvovali u radu konferencije, kazao je gradonačelnik i dodao da danas taj park ima 200 stabala i predstavlja gradsku zelenu oazu.

"Park pokazuje da Srbija ima veliki broj prijatelja širom sveta", kazao je Đilas.

"Za pet decenija od održavanja prve konferencije nekoliko stotina studenata iz skoro svih nesvrstanih zemalja studiralo je u Beogradu, mnogi sada rade na visokim pozicijama u svojim zemljama, a predstavljaju i neku vrstu ambasadora naše zemlje", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova Egipta i Srbije Mohamed Kamel Amr i Vuk Jeremić danas su zasadili po drvo u Parku prijateljstva, na Novom Beogradu, na mestu gde su prva stabla zasadili državnici pre 50 godina, kada se u Beogradu održavao Prvi samit Nesvrstanih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.