Nesvrstani: Nekad se moglo sa cigaretom u Skupštinu

Izvor: Blic, 05.Sep.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvrstani: Nekad se moglo sa cigaretom u Skupštinu

BEOGRAD - Pola veka posle osnivanja, Pokret nesvrstanih se od politike okrenuo ekonomiji, svet više nije u hladnom ratu, a promenile su se i mnoge "sitnije" stvari.

Pušenje u Domu Narodne skupštine je zabranjeno i taj propis striktno se poštovao i tokom današnjeg sastanka ministara nesvrstanih zemalja.

Tokom dana emitovan je dokumentarni film na kojem se jasno videlo da su učesnici Osnivačke skupštine Samita nesvrstanih te 1961. godine u Beogradu uživali u mirisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dimu cigara i cigareta. Pola veka kasnije, gosti iz inostranstvao raspitivali su se kod domaćina - gde bi mogli da "zapale".

Za ministarski sastanak u Beogradu akreditovano je oko 300 izveštača, a novinarima je bila na raspolaganju Mala sala u Domu Narodne skupštine, odakle su sa monitora pratili svečanu sednicu.

Tokom tog skupa, kao i kada su u posetu parlamentu dolazili visoki zvaničnici Rusije Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, novinari su imali "poseban tretman" - od ulaza u zgradu na trgu Nikole Pašića "sprovedeni" su do Male sale, gde su pratili sednicu.

Predsetavnici sedme sile, međutim, nisu imali lak zadatak - pored povremeno skoro nesnosne vrućine u sali, poseban problem u radu zadavao im je i loš kvalitet tonskog prevoda govornika, zbog čega je, na kratko, i prekinuta sednica.

Pedeset godina ranije, 850 akreditovanih novinara su na raspologanju imali Centar za štampu u zgradi Doma sindikata, na tadašnjem Trgu Merksa i Engelsa, a sada Nikole Pašića, sa tada najmodernijim tehničkim uređajima.

U pet sala strani i domaći izveštači pratili su na televizijskim ekranima rad Konferencije, mogli su da koriste 30 telefonskih kabina iz kojih su obavljali međunarodne i unutrašnje razgovore, kao i 33 teleprintera i uređaja za radio operatere.

Centar je imao i foto-službu, u holu su bili smešteni Informacioni biroi i biroi putničkih agencija i pošta, a svakodnevno je dobijao i biltene sa najnovijim vestima u vezi sa konferencijom i to i na engleskom i francuskom jeziku.

Novinari su imali na raspolaganju i svoju posebnu taksi stanicu, a za njihovo stanovanje bile su uređene dve posebne zgrade, sa telefonima i ostalim komforom, u Cvijićevoj i Ruzveltovoj ulici.

Povezane vesti: Jeremić: Srbija ostaje posmatrač Tadić: Trajna privrženost politici nesvrstanosti Zoološki vrt slavi 75. rođendan Sportsko društvo Čukarički proslavilo 85 godina postojanja "Cepter" lična karta Beograda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Beograd kao svetska metropola

Izvor: B92, 05.Sep.2011

Beograd -- Beograd danas opet kao svetska metropola - članovi delegacija mahom bili u klasičnim odelima, ali bilo i onih u tradicionalnim nošnjama zemalja iz kojih dolaze...Samit Nesvrstanih koji je danas počeo u Beogradu je podsetio na vremena kada je glavni grad SFRJ bio svetska multikulturna metropola...Sedamdesetih...

Nastavak na B92...

Nesvrstani ponovo na okupu

Izvor: VOA, 05.Sep.2011

Pola veka nakon prvog samita nesvrstanih 1961. godine u Beogradu, Srbija je domaćin ponovnog okupljanja

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.