FHP traži efiksanu istragu za zločine u Škabrnji i Benkovcu

Izvor: RTS, 20.Nov.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP traži efiksanu istragu za zločine u Škabrnji i Benkovcu

Povodom 27. godišnjice zločina nad hrvatskim civilima u selima Škabrnja i Nadin, Fond za humanitarno pravo podsetio je na krivičnu prijavu koju je zbog tih ratnih zločina podneo prošle godine i zatražio od nadležnog tužilaštva sprovođenje "efikasne i delotvorne" istrage.
Fond za humanitarno pravo (FHP), podsećajući da se 18. novembra navršilo 27 godina zločina zločina Jugoslovenske narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << armije nad hrvatskim civilima u selima Škabrnja i Nadin, istakao da je prošle godine podneo krivičnu prijavu i da do danas nema informaciju da li je Tužilaštvo za ratne zločine preduzelo bilo koje radnje za procesuiranje odgovornih.
FHP zahteva od Tužilaštva da sprovede efikasnu i delotvornu istragu o svim navodima iz krivične prijave, kako bi okončalo praksu nekažnjivosti, omogućavajući porodicama žrtava ostvarenje pravde koju čekaju punih 27 godina, navodi se u saopštenju.
"Za zločine u selima Škabrnja i Nadin u Srbiji niko nije odgovarao, dok su pred Haškim tribunalom na višegodišnje kazne zatvora osuđeni tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Krajina Milan Martić i predsednik SAO Krajina Milan Babić", naglašava FHP.
Kako se dodaje, pripadnici JNA i Teritorijalne odbrane Benkovac ušli u Škabrnju, srušili Crkvu blažene device Marije, a potom ubili 41 civila.
Fond je naveo da su sutradan, u Nadinu pripadnici istih vojnih formacija ubili još sedmoro civila.
U saopštenju se navodi da je FHP 21. novembra 2017. godine. Tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv šest identifikovanih i nekoliko neidentifikovanih pripadnika JNA i TO Benkovac, zbog ubistva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u novembru 1991. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.