Evropa u strahu od svinjske kuge, stroga kontrola na srpskoj granici

Izvor: RTS, 05.Avg.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa u strahu od svinjske kuge, stroga kontrola na srpskoj granici

U Bugarskoj i Rumuniji je proglašena epidemija svinjske kuge, a eutanazirano je stotine hiljada svinja. U Srbiji za sada nije potvrđena pojava te bolesti, ali veterinarski inspektori deluju preventivno.
Srbija već dve godine ne uvozi svinjetinu iz Mađarske, Rumunije i Bugarske kako bi izbegla zarazu svinjskom kugom.

Graničari strogo kontrolišu unos hrane iz Bugarske gde je proteklih dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog epidemije, ubijeno 130.000 svinja kao i iz Rumunije u kojoj je eutanazirano 50.000 grla.
Situaciju dodatno otežava to što bolest prenose ptice i divlje svinje.
"Usled sumnji na moguću pojavu zarazne bolesti, a na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume, mesta Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu su u tom i mestu Velika Krsna izvršile eutanaziju svinja i preduzele preventivne mere, kako bi se zaštitilo zdravlje životinja na tom području", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Kako se navodi, uzorci su poslati na analizu i po dobijanju rezultata biće preduzete sve potrebne mere.
U poslednjih nekoliko godina, afrička svinjska kuga proširila se gotovo celom Istočnom Evropom. Od Rusije, Mađarske, Poljske, Estonije, Letonije, Litvanije, Češke, do Slovčake u kojoj je danas ubijeno 68 svinja. Situaciju je komentarisao bugarski premijer Bojko Borisov.
"Uveren sam da su rumunski turisti odgovorni za kugu. Oni jedu na putu, bacaju smeće, ptice i divlje svinje to raznose, a mi to raščićavamo. Auto-putem Trakija dnevno prođe 57.000 kola, a 700 vozila je izašlo iz Bugarske u petak uveče. Mi tu ništa ne možemo da uradimo, jer ljudi sve više putuju", kaže bugarski premijer. 
Čovek može biti prenosilac virusa afričke svinjske kuge, ali bolest nije opasna po ljudsko zdravlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.