Izvor: RTS, 03.Jul.2022, 20:43

Evakuacija tehnikom grozd – specijalci iz 72. brigade otkrili RTS-u kako se pripremaju za tu akciju

Evakuacija uz pomoć posebnih alpinističkih užadi moguća je i uz dodatnu sigurnost za vojnike. Nova oprema uz tehniku grozd omogućava izvlačenje manjih borbenih grupa i timova na kratkim distancama. Identitet pripadnika 72. brigade je tajna, ali su ekipi RTS-a otkrili kako se pripremaju za jednu takvu akciju.
Nekada je Pančevo bilo poznato po dudovima a danas i po grozdu i to onom koji čine pripadnici 72. brigade dok uvežbavaju specifičnu evakuaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nad gradom. Tehnika nije nova ali jeste upotreba alki koje im pružaju dodatnu sigurnost. 

Evakuacija grozdom radi se na kratkim distancama, neretko uz velike brzine.
"Instruktor proveri svakog pripadnika pre nego što se nakači na sistem, svaki pripadnik je duplo obezbeđen. Ovaj sistem se radi od pet do 10 pripadnika, krećemo od bazične obuke i ubacujemo po jednog pripadnika dok ne popunimo ceo tim", objasnio je instruktor 72. brigade za specijalne operacije.
A pre nego što se uže iz helikoptera spusti pripadnici brigade za specijalne operacije prolaze obuku u penjanju i spasavanju. Pre kačenja za helikopter, obučavaju se u jedinici, uz pomoć dizalice.
Ova tehnika omogućava da se evakuišu vojnici koji su povređeni ili nisu u formi. Da bi to bilo moguće, potrebna je odgovarajuća oprema ali i savršena uigranost cele jedinice.
Osim saradnje onih koji su u grozdu, ključna je dobra komunikacija i sa posadom helikoptera. Bezbednost je prioritet svih u lancu.
Instruktor jedinice kaže da je prečnik užeta 30 milimetara, dok su neka alpinistička užad 10,5 u proseku. "Po tome može da se vidi koliko je sitem bezbedan - svi sistemi kačenja se zasnivanju na veračkoj, tj. penjačkoj apinističkoj opremi", rekao je instruktor.
Evakuacija uz pomoć užeta deo je obuke koju prolaze pripadnici specijalnih jedinica. Takozvani fast roup na primer možemo da vidimo najčešće.
"Iz helikoptera tehnikom brzog spuštanja se spuštamo na zemlju i realizujemo zadatak na terenu. Ovde je drugačija situacija, koristimo specifično uže, za izvlačenje naših pripadnika sa teško pristupačnih terena, ili povređenih i obolelih kako mi to vojnom terminolgoijom kažemo, i zahtevna je obuka jer je tek dve godine kod nas, koristili smo i na vodenim površinama", kaže komandir Tima 72. brigade za specijalne operacije.
Ta brigada jedina u regionu tehniku grozd koristi nad vodom. Helikopterske evakuacije vojnika primenjuju vojske širom sveta.
U realnim okolnostima koristili su je na primer američki vojnici 1969. godine i britanske trupe tokom Folkladnskog rata. Danas uz vojsku, slične tehnike koriste obalske straže, policija i spasioci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.