Izvor: TangoSix.rs, 10.Nov.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etihad i Mubadala otvaraju MRO za uskotrupne putničke avione u Srbiji?

Dubai Airshow 2015 verovatno će ući u istoriju kao najdosadniji. Treći dan je i uobičajene obimne narudžbine u civilnom sektoru nikako da se dogode. Stoga je više nego bizarno da Srbija može biti jedna od zemalja koja je imala zapaženo pojavljivanje na najvećem bliskoistočnom vazduhoplovnom sajmu – u letačkom programu nastupila je letelica koja je svoj prvi let skoro imala u Srbiji dok je juče najavljen veliki ugovor koji, potencijalno, može biti realizovan u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << />Dan pre nego što će doći u Srbiju i prisustvovati konferenciji za medije na kojoj su najavljeni letovi Er Srbije za Njujork (sa koje smo sinoć izveštavali) predsednik i direktor Etihada Džejms Hogan potpisao je memorandum o razumevanju ovde na sajmu koji može biti najbolja vest za Srpsku vazduhoplovnu industriju, verovatno ikad.
Naime, Mubadala (investiciono-razvojni fond iz Abu Dabija) i Etihad potpisali su Memorandum o razumevanju „u pravcu istraživanja mogućih oblasti saradnje“ uključujući i moguće formiranje evropskog MRO-a (Maintenance Repair Overhaul – tehničko održavanje aviona). Sporazum su potpisali Džejms Hogan i Homaid Al Shemmari, direktor Mubadale. Kako su obe kompanije saopštile njegova vrednost iznosiće 1 milijardu dolara na period od 10 godina i uključivaće buduće druge ugovore.
U okviru Memoranduma Etihad će angažovati Mubadalinu ćerku firmu SR Technics baziranu u Švajcarskoj kao svog preferiranog MRO provajdera pod, kako je istaknuto, „komercijalno kompetitivnim uslovima“. Takođe, Mubadala i Etihad „zajedno će istraživati izvodljivost formiranja uskotrupnog MRO centra u istočnoj Evropi a diskusije sa zainteresovanim stranama su već u toku“ stoji u saopštenju.
Upravo u ovom poslednjem delu saopštenja imamo naznake da bi Srbija mogla da bude ta neimenova istočnoevropska zemlja – SR Technics je već prisutan u Srbiji dok je Etihad suvlasnik srpske nacionalne avio-kompanije.
Kako je Tango Six prvi ekskluzivno objavio u aprilu ove godine, SR Technics je prebacio značajan deo svoje administracije u Srbiju. Iako su mnogi pretpostavljali da je u pitanju neka vrsta investicije u konkretnom MRO delu, u pitanju je bio outsourcing tzv. „back-office“ segmenta kompanije koja je uvek tražila povoljnije i jeftinije lokacije za poslovanje od Švajcarske. Tada su iz SR Technicsa bili kategorični da formiranje kompanije u Srbiji nema veze sa preuzimanjem Jat Tehnike i ulaskom u MRO priču u našoj zemlji.
Sa druge strane, Jat Tehnika je u novembru prošle godine, pored još četiri preduzeća iz avio-industrije, stavljena na spisak za privatizaciju. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je tada od Agencije za privatizaciju dobio spisak zainteresovanih investitora – za Jat Tehniku prijavilo se 8 zainteresovanih a među njima je bio i Mubadalin SR Technics.
Privatizacija Jat Tehnike međutim nikada nije započela, kompaniji nije određen privatizacioni savetnik i ona posluje kao i do sada. U poslednjem ciklusu investicije države u kompaniju ona je od Erbasa opremljena i sertifikovana za održavanje i ovog tipa aviona.
Mubadala je takođe imala vrlo konkretnu vezu sa Srbijom. Prvo je najavljeno, jedino sa srpske strane doduše, da će ova kompanija otvoriti fabriku kompozitnih avio-delova. To se nije dogodilo a Mubadala je na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu potvrdila da razmišlja otvaranje „low-cost podružnice u Tunisu ili Maroku“ – evidentno da je ova vrsta investicije bila originalno razmatrana za Srbiju.
Međutim, Mubadala je ipak Srpskoj vazduhoplovnoj industriji obezbedila nekoliko (za nas velikih a za njih više nego sitnih) paketa poslova pre svih za još jednu njihovu podružnicu, italijanski Piaggio Aerospace. Tango Six će u nedeljama koje slede detaljnije pisati o ovim aranžmanima u okviru našeg novog serijala o Srpskoj vazduhoplovnoj industriji.
Prošle godine Srbiju je kao vođa velike delegacije Mubadale posetio upravo Al Shemmari koji je tada, sa skoro svim vodećim ljudima njegovog vazduhoplovnog sektora, obišao sve državno i privatno u Srbiji što se bavi ovom granom industrije.
Iako se u jučerašnjoj vesti nigde direktno ili indirektno ne pominje Srbija, broj dodirnih tačaka koje se jasno poklapaju je veliki. Etihad je ulaskom u Alitaliu a odnedavno, na neki način, i u Montenegro Airlines napravio prisustvo u ovom delu Evrope kojem će objedinjena MRO usluga za dominatno uskotrupne letelice sigurno biti logičan pravac planiranja. Respektabilne veštine srpskih vazduhoplovnih mehaničara i inženjera kombinovane sa njihovom nižom cenom radnog sata nego druge lokacije sigurno su privlačne za ovaku vrstu strateškog razmatranja.
Da li će u pitanju biti preuzimanje Jat Tehnike ili otvaranje potpuno novog MRO centra ostaje da se vidi. Danas u Dubaiju ni jedna kompanija nije bila spremna da komentariše više na ovu temu.
 
 
Tango Six četvrti put izveštava sa najvećeg bliskoistočnog vazduhoplovnog sajma. Za grupisane postove iz Dubaija kliknite na baner ispod:

The post Etihad i Mubadala otvaraju MRO za uskotrupne putničke avione u Srbiji? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Ugovor Etihada i Mubadale - posao za Srbiju?

Izvor: B92, 10.Nov.2015

Treći dan sajma u Dubaiju protiče bez uobičajeno velikih sklopljenih poslova za ovakav šou. Ipak, jedan ugovor ima potencijala da se realizuje i u Srbiji...Avio sajam u Dubaiju ove godine mogao bi da uđe u istoriju kao najdosadniji, piše portal Tango six. Neobično je da velikih narudžbina u civilnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.