Elektrošokeri za MUP Srbije

Izvor: B92, 04.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektrošokeri za MUP Srbije

Beograd -- MUP Srbije je najavio da će od sledeće godine početi da koristi elektrošokere za privremeno onesposobljavanje napadača.

Kako je najavio državni sekretar MUP-a Dragan Marković, policija je danas dobila na poklon jedan takav aparat od firme Tejzer.

Marković je rekao da će danas dobijeni primerak biti "upotrebljen prvom prilikom".

On je rekao da je za masovnu upotrebu tog "uređaja za privremeno onesposobljavanje ljudi u cilju očuvanja života i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja ljudi" neophodno promeniti zakonsku regulativu u Srbiji.

"Važno je da zakon prati tehnologiju, između ostalog i zato što je šoker mnogo humanije oružje od vatrenog", kazao je Marković.

Američka ambasadorka Meri Vorlik je rekla da je glavni cilj skupa prezentacija nesmrtonosnog, humanog oružja koje štiti živote policajaca u očuvanju javnog reda i mira i borbi protiv kriminala.

"Od devedesetih, od kada se tejzer koristi u SAD, broj povređenih policajaca je smanjen za 50 odsto", kazala je ona i dodala da je "i broj teških telesnih povreda dramatično smanjen".

Vorlikova je podsetila da je tejzer širom sveta jedno od glavnih sredstava koje štiti živote policajaca u borbi protiv kriminala.

Tejzer je uređaj koji koristi električnu struju male amperaže kako bi sprečio voljnu kontrolu mišića, kazao je jedini instruktor tejzera u Srbiji Saša Đorđević.

Đorđević je rekao da tejzer bez posledica, sa daljine od pet do 10 metara, momentalno parališe napadača na pet sekundi.

Prema njegovim rečima, napadač je onesposobljen kada mu se u telo zabodu strelice povezane žicama za uređaj iz koga se emituje struja.

"Na taj način, bez upotrebe fizičke sile, može se savladati otpor i staviti pod kontrolu osoba koja se opire privođenju. Posebna pogodnost te tehnologije je što ne ostavlja trajne posledice", kazao je Đorđević, koji je na obuci u SAD tejzer isprobao na sebi.

Predstavnici "Tejzera" naveli su da je zahvaljujući tom uređaju, koji doprinosi povećanju efikasnosti u radu i bezbednosti pripadnika policije, širom sveta spaseno 75.000 ljudi.

Trećinu radnika kompanije "Tejzer" sa sedištem u Arizoni čine radnici srpske nacionalnosti. Tejzer se koristi u više od stotinu zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.