Džagić: Unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana

Izvor: Glas javnosti, 17.Maj.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džagić: Unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana

BAKU/BEOGRAD - Postoji dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje i rast trgovinske razmene Srbije i Azerbejdžana jer sadašnji nivo ne zadovoljava potrebe ni mogućnosti dve zemlje, izjavila je u Baku potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić.

Rezultati međusobne razmene u prvom kvartalu ove godine beleže značajan rast u uvozu i izvozu, ali bilateralnu trgovinu Srbije i Azerbejdžana karakteriše mali obim robne razmene i kupoprodajni odnosi, rekla je ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na Poslovnom forumu Azerbejdžan - Srbija koji je održan u okviru sajma Worldfood Azerbejdžan.

Ukupna robna razmena za prva tri meseca 2012. godine premašila je rezultat za celu 2011. godinu i iznosi nešto više od 4,3 miliona dolara.

Kako je Džagić istakla, moguće je povećati izvoz proizvoda iz Srbije na tržište Azerbejdžana i to u oblasti prehrambene industrija, sadnog i semenskog materijala, lekova i medicinske opreme.

U poslednje vreme sve je veća i tražnja za organskom hranom, a Srbija za tu proizvodnju ima potencijala.

"Azerbejdžanske kompanije zainteresovane su i za kupovinu srpskog nameštaja, podnih obloga, mašina i uređaja za poljoprivrednu proizvodnju. Bolje poslovanje je moguće i u okviru hemijske industrije i turizma", dodala je ona.

Potpredsednica PKS upoznala je azerbejdžanske investitore sa nekim projektima u Srbiji u koje bi mogli da ulože novac, kao što su luka Kovin na Dunavu, čija je vrednost, prema studiji izvodljivosti, procenjena na 550 miliona evra, a pomenula je i mogućnost ulaganja u slobodne zone, poput Pirota.

Ona je podsetila da Srbija ima potpisane značajne sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, zatim u regionu Balkana u okviru CEFTA sporazuma, sa asocijacijom država - članica EFTA, Turskom i za srpsku privredu važnim tržištima Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana.

"To je značajna prednost i pozivnica za investitore i strana ulaganja. Takođe, država programom podrške investicijama, u određenim oblastima dotira i do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu", istakla je Džagić.

Ona je podsetila na kredit vredan 308 miliona evra koji je početkom aprila, parlament Azerbejdžana odobrio Srbiji za izgradnju kraka autoputa na Koridoru 11, od Ljiga do Preljine.

"Intenziviranje institucionalne i ukupne saradnje Srbije i Azerbejdžana daje osnov jačanju budućih privrednih i trgovinskih odnosa, a Privredna komora Srbije će i ubuduće inicirati predloge i raditi na povezivanju preduzeća i privrednika dve zemlje", poručila je Džagić.

Ambasador Srbije u Azerbejdžanu Zoran Vajović, rekao je da je naša zemlja zainteresovana za razvijanje ekonomske saradnje sa ovom prijateljskom državom u poljoprivredi, građevinarstvu, farmaciji, turizmu i drugim oblastima.

Šef azerbejdžanskog Fonda za izvoz i promociju investicija Adilj Memedov ocenio je da događaji kao što su ovaj Poslovni forum doprinose boljem povezivanju poslovnih ljudi i jačanju saradnje dve zemlje.

Poslovni forum organizovali su azerbejdžanski Fonda za izvoz i promociju investicija i PKS, a predstavnici tridesetak firmi iz naše zemlje, zajedno sa menadžerima kompanija izlagača, učestvovali su u bilateralnim razgovorima sa svojim dosadašnjim, kao i novim potencijalnim azerbejdžanskim partnerima.

Međunarodne izložba prehrane i ambalaže Worldfood Azerbejdžan koji se održava 16. i 17. maja u prestonici te države Baku predstavlja vodeći sajam iz oblasti prehrambenih proizvoda na tom tržištu.

Na štandu od 80 kvadratnih metara predstavile su se kompanije iz Srbije iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva, tekstilne industrije, metalske i elektroindustrije, trgovine, turizma i proizvodnje nameštaja.

Prošle godine ovu manifestaciju posetilo je oko 4.500 stručnih posetilaca, distributera, velikoprodavaca, kupaca i predstavnika lanaca restorana, objavljeno je na sajtu PKS.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.