Dvoje povređeno na protestu radnika Želvoza

Izvor: Blic, 05.Sep.2014, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje povređeno na protestu radnika Želvoza

Grupa od pedesetak radnika firme Želvoz održala je danas protestni skup zbog neisplaćenih zarada ispred zgrade Železnica Srbije, a desetak njih je, i pored internog i policijskog obezbeđenja, ušlo u hol, saopštilo je to javno preduzeće.

Tom prilikom lakše su povređeni jedan pripadnik policije i jedan zaposleni u Želturistu.

Poslovodstvo Železnica Srbije potom je primilo predstavnike Želturista, i informisalo ih da je Vlada Srbije formirala radnu grupu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešavanje statusa preduzeća čiji je osnivač i da će predstavnici Železnica aktivno učestvovati u njenom radu.

Kako se navodi u saopštenju "Železnica Srbije", Radna grupa će naredne nedelje doneti konačan stav o statusu preduzeća, za koja su "Železnice Srbije" 2005. godine prenela osnivacka prava na Vladu Republike Srbije, među kojima je i "Želturist".

Na sastanku poslovodstva "Železnica Srbije" i predstavnika "Želturista" istaknuto je i da su srpske železnice otvorene za dalje razgovore i konkretno rešavanje odnosa sa „Želturistom" u skladu sa politikom Vlade Srbije.

O konačnom statusu obavestiće predstavnike "Želturista" do 1. oktobra.

U saopštenju "Železnica" pojašnjava se da "Želturist" za potrebe srpskih železnica, ali i drugih korisnika usluga na tržišnim principima, pruža ugostiteljske, hotelijerske i turističke usluge, kao i usluge pratioca kola u spavaćim i kušet kolima i ugostiteljske usluge u vagon restoranima.

To znači da "Železnice Srbije" sa "Želturistom" imaju isključivo poslovne odnose, zasnovane na pružanju usluga i njihovom plaćanju, podseća se u saopštenju.

"Železnice Srbije", dakle, nemaju obavezu da isplaćuju zarade zaposlenima u „Želturistu", već isključivo da plaćaju svoje obaveze na ime izvršenih usluga. U saopštenju se navodi da to preduzeće nema nikakva dugovanja prema „Želturistu".

„Železnice Srbije" su napomenule da su, imajući u vidu izuzetno tešku situaciju u „Želturistu" i višemesečno kašnjenje zarada, već avansno platile sve planirane usluge „Želturistu" do kraja godine, u iznosu od oko 112 miliona dinara.

"To znači da „Želturist" u ovom trenutku ima izuzetno veliki neopravdani avans u „Železnicama Srbije" i da srpske železnice u svom planu poslovanja i planu nabavki više nemaju sredstava, ni potreba za uslugama koje bi ovo preduzeće moglo da pruži", navodi se u saopštenju.

Predstavnici "Želturista" najavili su juče „Železnicama Srbije“ da će protestovati zbog neisplaćenih zarada.

"Železnice Srbije" saopštavaju da je jutros protestovao deo radnika „Želturista“ angažovan na poslovima voznog ugostiteljstva nezadovoljni zbog neisplaćenih zarada, tražeći od „Železnica Srbije“ da im stvori uslove i obezbedi isplatu jedne mesečne zarade.

Desetak radnika „Želturista“ ušlo je u hol poslovne zgrade železnica, i pored policijskog i železničkog obezbeđenja, a tom prilikom lakše su povređeni jedan pripadnik policije i jedan zaposleni u „Želturistu“, navele su Železnice.

Hitna pomoć je ukazala pomoć povređenima, povređeni policajac je zbrinut, dok nije bilo potrebe da radnik „Želturista“ bude zadržan na lečenju, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.