Duvan izaziva 25 vrsta bolesti

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvan izaziva 25 vrsta bolesti

Samo od jedne kapi nikotina u ustima pas bi umro, a otvorena usta hroničnog pušača govore sve. Javljaju se upale sluznice usne šupljine, stanja koja prethode raku, leukoplakije i, konačno, karcinom. On spada među prvih deset najučestalijih karcinoma danas. I to nije sve, u svetu svake godine od bolesti direktno ili indirektno prouzrokovanih pušenjem umire skoro pet miliona ljudi, svakog dana 13.200.

Kako prestati sa pušenjem:

-Pušenje treba prekinuti odjednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i potpuno

-Napišite razloge za ostavljanje pušenja

-Bacite sve cigarete koje imate i sve što vas podseća da ste bili pušač

-Ne odlažite prestanak pušenja

-Mislite pozitivno

-Budite ponosni na sebe što više ne pušite

-Pijte dosta voćnih sokova i vode prva tri dana

-Uzimajte voće i povrće, a izostavite slatkiše i kolače

-Osmislite neki program redovnog vežbanja

-Ne razmišljajte kako strašno želite cigaretu

-Kupite sebi nešto što volite, uštedeli ste

-Radite vežbe dubokog disanja

-Počinjete novi život

Duvan izaziva još 25 vrsta bolesti - rak pluća, glasnih žica, jednjaka, želudca, mokraćno-polnih organa i ostavlja svoj dubok patološki trag na srcu, krvnim sudovima, mozgu, endokrinim žlezdama...

Broj pušača u našoj zemlji, u odnosu na 2000. godinu, smanjen je za pet odsto. Tako da sada 40 odsto muškaraca i 30,5 odsto žena puši u Srbiji. I učestalost pušenja među adolescentima je smanjena za sedam odsto. Danas puši svaki sedmi adolescent (15,7 odsto), dok je ovu ružnu naviku 2000. godine imao svaki peti uzrasta od 15 do 19 godina.

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv pušenja, koji se obeležava 31. maja, usmerena je ka suzbijanju pasivnog pušenja.

- Oko 50 odsto nepušača svakodnevno su izloženi duvanskom dimu. Zastrašujući podatak je i to da je 72 odsto adolescenata u sopstvenoj kući izloženo duvanskom dimu. Svi oni mogu imati zdravstvene probleme, a boravak u zadimljenim prostorijama za njih znači da puše jednu cigaretu na svaki sat. Smrtnost nepušača zbog dužeg pasivnog pušenja povećava se za 10 do 30 odsto - objašnjava dr Snežana Simić iz Ministarstva zdravlja.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje sveta da zabrane pušenje na radnim mestima u zatvorenom prostoru i u javnim objektima. Broj pušača se u razvijenim zemljama smanjuje, a povećava u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Posmatrano prema polu, smanjuje se broj pušača među muškarcima, ali se zato među ženama povećava. U svetu se dnevno popuši preko 15 milijardi cigareta, a godišnje oko 5,5 biliona. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vek za 15 minuta, tako da pušač prosečno živi 10 do 15 godina kraće od nepušača.

Naša zemlja je još 28. juna 2004. godine potpisala, a kasnije i ratifikovala Okvirnu konvenciju o kontroli duvana. Ona, između ostalog, propisuje, objašnjava dr Simić, i zabranu pušenja na javnim mestima, zabranu reklamiranja cigareta, kao i povećanje cena i poreza.

- Redovno kontrolišemo zdravstvene ustanove da li se primenjuje zabrana pušenja. Od 1. januara do 30. maja naplatili smo 105 mandatnih kazni, u visini od 5.000 dinara, fizičkim licima zbog pušenja. Zbog ne isticanja znaka za zabranjeno pušenje pokrenuli smo 25 zahteva sudiji za prekršaje. Ima kažnjavanja, ali je to veoma težak posao - kaže dr Simić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.