Izvor: RTS, 12.Avg.2021, 11:09

Dug spisak problema mladih koji veruju da ni o čemu ne odlučuju i da se ništa ne pitaju

Nezaposlenost, obrazovanje, nerešeno stambeno pitanje godinama su najveći problemi mladih. Od 2017, od kada Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavljuje istraživanja, smanjivao se broj mladih koji nemaju zaposlenje. Međutim, ovogodišnje istraživanje pokazuje da se povećao za 10 odsto. Potrebno je da država obezbedi uslove za sticanje prvog posla, i da se program "Moja prva plata" pokazao kao dobar, kaže za RTS generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pejićeva je, u Jutarnjem programu, istakla da povećanje nezaposlenosti ukazuje na to da su se mladi poprilično teško snašli, budući da je dosta radnih mesta zbog korone bilo ugroženo i da su njihovi ugovori bili fleksibilniji nego ranije.

Prema njenim rečima, bez obostrane angažovanosti države i mladih na rešavanju ovog problema on se neće rešiti, i da su mladi spremni da se dodatno edukuju, steknu veštine koje su potrebne na tržištu rada, da se prekvalifikuju ili da rade neke druge poslove dok ne pronađu posao za koji su se školovali.
"Ono što država može da uradi jeste da obezbedi uslove za sticanje prvog posla, i to se pokazalo dobrim prvo kroz program Moja prva plata", naglašava generalna sekretarka KOMS-a.
Dodaje da mladi ne čekaju gotova rešenja i da ih to što smatraju da nemaju nikakav uticaj na donošenje odluka najčešće demotiviše da učestvuju u javnom životu.
"Ovogodišnje istraživanje je pokazalo da čak 85 posto mladih misli da ne utiče na donošenje odluka i da nema mogućnosti da se njihov glas čuje, i to je primaran razlog što su demotivisani", kaže Miljana Pejić.
Ističe da nijedna uzrasna kategorija od 15 do 30 godina ne vidi pokretanje privatnog biznisa kao primarni izvor zaposlenja. Osnovni razlozi su nedostatak finansijskih resursa za pokretanje posla.
Kada je reč o nezaposlenosti mladih EU ima dobru strategiju. Reč je o programu da svaka mlada osoba koja je duže od četiri meseca bez posla ima šansu da stiče nova iskustva, stažira i da se nakon toga zaposli.
"I kod nas je moguće nešto slično i mi smo na samom početku za tu temu. Garancije za mlade su izuzetno važne u državama članicama EU i mi smo ih kroz novousvojenu nacionalnu strategiju za zapošljavanje uveli kao koncept", poručuje generalna sekretarka KOMS-a.
Dodaje da alternativni izveštaj o potrebama i položaju mladih, koji KOMS peti put objavljuje, pokazuje da u obrazovanju mladi najveći problem imaju sa usaglašavanjem tržišta rada sa obrazovnim sistemom, informišu se preko društvenih mreža ili veb-portala.
Istraživanja pokazuju jasne razlike između urbanih i ruralnih sredina, nekad u stavovima a nekad u potrebama, kaže generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.