Dualni sistem obrazovanja i za tehničare logistike i automehaničare

Izvor: RTS, 31.Mar.2017, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dualni sistem obrazovanja i za tehničare logistike i automehaničare"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će sledeći obrazovni profili koji će se školovati po dualnom sistemu, posle trgovaca, biti tehničari logistike i špedicije i automehaničari.
Na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije, na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje Srbije i Austrije na razvoju dualnog obrazovanja, Marko Čadež je rekao da je cilj novog obrazovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sistema da se mladi stručno osposobe za potrebe kompanija.

"Školujemo mlade da ostanu u Srbiji, a ne da odu u inostranstvo", rekao je Čadež odgovarajući na pitanje da li će se, posle sticanja stručnih kvalifikacja kroz dualno obrazovanje, nastaviti odliv mozgova.
Austrija u okviru projekta razvojne podrške, osim ekspertske pomoći, pruža i finansijsku od oko 100.000 evra kojom se pomaže obuka učenika Trgovačke škole po dualnom sistemu.
Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Gabrijela Grujić rekla je da su 120 učenika Trgovačke škole u Beogradu raspoređeni po maloprodajnim lancima - Delezu (55), De-Emu (4), Univereksportu (24), Merkatoru (24) i VIP mobajlu (5).
"Očekujemo da nam Austrija pomogne u edukaciji nastavnika koji će voditi učenike kao mentori, zajedno sa zaposlenima u firmama gde se deca obučavaju", rekla je Grujićeva.
Potpredsednica Privredne komore Austrije Marta Šulc rekla je da je Srbija postigla dobre rezultate za godinu dana u dualnom obrazovanju.
"U Austriji je dualno obrazovanje važno za privrednike i preduzetnike jer mogu da školuju kadar koji je potreban njihovim firmama", rekla je Šulc.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Školujemo ih da ostanu, a ne da odu van"

Izvor: B92, 01.Apr.2017, 13:43

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da će sledeći obrazovni profili koji će biti po dualnom sistemu biti tehničari logistike i špedicije i automehaničari...On je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije, na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje Srbije i Austrije na razvoju dualnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.