Država tereti 885 lekara za prepisivanje recepata bez ovlašćenja, traži povraćaj tri miliona dinara

Izvor: Blic, 21.Mar.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država tereti 885 lekara za prepisivanje recepata bez ovlašćenja, traži povraćaj tri miliona dinara

Kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tokom 2011. utvrdila je nepravilnosti u prepisivanju lekova kod 885 lekara u domovima zdravlja. Oni će morati u zdravstvenu kasu da vrate tri miliona dinara.

- Pojedini izabrani lekari nisu se pridržavali pravilnika o prepisivanju lekova. Pojedinci su lekove propisivali bez mišljenja lekara specijaliste - kažu u RFZO.

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta su ogorčeni ovom merom i preporučuju lekarima da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne vraćaju novac.

- Napravljena je lista lekova prema specijalizaciji, šta koji lekar može da prepisuje. Primera radi, detetu s cerebralnom paralizom lekar opšte prakse može da propiše dve pelene dnevno, odnosno 180 na tri meseca, ali samo uz nalaz neurologa. Ako je nalaz zastareo, komisija kaže da je lekar oštetio RFZO jer je prepisao pelene bez mišljenja neurologa - kaže dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On kaže da se nikako ne može reći da su lekari oštetili fond, već se samo može govoriti o kršenju pravilnika o izdavanju lekova. On dodaje da do sada niko od lekara nije tužen jer Fond nema načina da dokaže krivicu na sudu.

Povezane vesti: Neplaćanje "zdravstvenog dinara" može da uzdrma sistem

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.