Lekari plaćaju kazne zbog previše izdatih recepata

Izvor: Politika, 20.Mar.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari plaćaju kazne zbog previše izdatih recepata

Pravilnici ograničavaju lekara jer ne može da prepiše lek za koji smatra da je najbolji, već mora da bira među zadatima. – Kazne do 100.000 dinara

Dr Mirjana Stević, specijalista opšte medicine, izabrani lekar sa 1.650 pacijenata u svojoj kartoteci u Domu zdravlja Novi Beograd nedavno je platila 34.000 dinara iz svog džepa jer je prema nalazu inspekcije Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja pacijentima (RFZO) prepisala više lekova nego što je imala pravo. U razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za „Politiku” kaže da joj je bilo predočeno da bi mogla da ostane bez pečata, što praktično znači bez posla i da je zato, posle uloženog prigovora, platila svoju kaznu.

– Inspektori su kontrolisali juni mesec, kada većina lekara koristi godišnji odmor i kada našim pacijentima lekove na recept pišemo za dva meseca, što je i dozvoljeno. Tako sam i uradila i mislim da nisam oštetila RFZO, jer nijedan od tih pacijenata nije došao po lekove u julu, već tek u avgustu. Uglavnom se radilo o hroničnoj terapiji. Zašto su inspektori odabrali mene? Zato što sam u junu najviše radila: prvo, imam veliku kartoteku od 1.600 pacijenta od kojih 500 ima preko 75 godina, bila sam šef smene i kada god je bila gužva primala sam pacijente, da se ne žale. Primala sam po 50 pacijenata svaki dan. Imala sam 940 pacijenata kojima sam napisala 3.000 recepata – kaže doktorka Stević.

Ona nije jedina – mnogi lekari u domovima zdravlja koji su izdavali lekove izvan svoje nadležnosti moraće da plate kaznu i do 100.000 dinara RFZO.

Doktorka Stević kaže da ubuduće neće primati više od 30 pacijenata.

– Inspektori iz Fonda su bili blagonakloni, mogla je ta cifra da bude i veća. Kod tri-četiri leka, sam u brzini „promašila” dijagnozu. Iz svog džepa sam platila i 900 dinara za lek obolelom od raka, a oprostili su mi kada sam obolelim od tumora pisala lekove za dva meseca – kaže doktorka Stević.

Dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije preporučio je lekarima da ove kazne ne plaćaju i da će njihovi članovi dobiti besplatnu pravnu pomoć ako ih RFZO tuži.

– Pretnje oduzimanjem pečata su nesrazmerne. Pravilnici ograničavaju lekara, jer on ne može da prepiše lek za koji smatra da je najbolji, već mora da bira među onima koji su mu zadati. Ako izađe iz tog okvira, RFZO se pojavljuje kao policajac i lekara optužuje da je napravio materijalnu štetu. Racionalna potrošnja lekova mora da postoji, ali medicina ne može da se ukalupi u čvrste okvire jer nije matematika ili mehanika. Stav struke na koji se RFZO poziva je diskutabilan, mnogo birokratije se umeša pri stavljanju nekog leka na listu – smatra dr Cvetić.

Direktorka novobeogradskog doma zdravlja, dr Božica Novaković kaže da je više lekara u ovoj ustanovi dobilo naloge da plate – od 3.000 do čak 50.000 dinara.

– Mnogi su greške napravili iz nepažnje. Veliki je problem što mnogi specijalisti iz klinika i bolnica ne poznaju pravilnike i pacijentima prepišu sve i svašta, a onda su lekari u domovima zdravlja na udaru, jer neće da napišu na recept nešto što je odredio specijalista – kaže dr Novaković.

Dr Milica Nikolić-Urošević, izabrani lekar doma zdravlja „Vračar” priznaje da nije u redu pacijentima ograničavati terapiju, ali smatra da ako su lekari potpisali ugovor o identifikacionom broju, odnosno pečatu da će prepisivati lekove samo na osnovu liste lekova – to moraju i da poštuju.

– Doktori su izloženi pritiscima i pretnjama kada pacijentu, koji ima izveštaj specijaliste, treba da objasne da neke lekove ne mogu da prepišu na recept. Zato specijalisti iz bolnica moraju pacijentima jasno reći da li ono što su im prepisali ide na recept ili će morati sami da kupe ili doplate – kaže dr Nikolić-Urošević.

..........

RFZO: Propise prekršilo 875 lekara

Kontrolisana su 1.433 lekara, a kod 875 doktora utvrđene su nepravilnosti u propisivanju lekova na recept i tražena je refundacija za nepravilno potrošena sredstva. Svi lekari moraju da se pridržavaju kriterijuma datih u Listi lekova, koje su sačinili eminentni stručnjaci iz raznih oblasti medicine da bi pacijenti dobili optimalnu terapiju. Nepravilnosti se odnose na propisivanje lekova za koje je potrebno mišljenje specijaliste, za prekoračenje maksimalne doze leka, za prepisivanje lekova bez antibiograma, briseva ili laboratorijskih analiza, kaže dr Verica Lazić, zamenik direktora Sektora za kontrolu u RFZO.

Olivera Popović

objavljeno: 21.03.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Država tereti 885 lekara za prepisivanje recepata bez ovlašćenja, traži povraćaj tri miliona dinara

Izvor: Blic, 21.Mar.2012, 17:55

Kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tokom 2011. utvrdila je nepravilnosti u prepisivanju lekova kod 885 lekara u domovima zdravlja. Oni će morati u zdravstvenu kasu da vrate tri miliona dinara...- Pojedini izabrani lekari nisu se pridržavali pravilnika o prepisivanju lekova. Pojedinci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.