Izvor: Blic, Tanjug, 30.Jun.2009, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pregovara o kreditima za nauku i istraživanja

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić predstavio je juče na skupu o integraciji Srbije u Evropski istraživački prostor strategiju naučno-tehnološkog razvoja Srbije od 2009. do 2014. godine.



Kako su ovom strategijom predviđene investicije u naučnu infrastrukturu od 300 miliona evra, ministar je rekao da će EU biti dominantan partner u ostvarivanju tog programa. On je istakao da pregovori sa Evropskom investicionom bankom teku dobro, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija ima izgleda da obezbedi veoma povoljan kredit od 150 miliona evra za ulaganja u naučnu infrastrukturu.

- Tome treba dodati i 25 miliona evra iz Programa pretpristupne pomoći (IPA) i 30 miliona evra iz Okvirnih programa - naveo je ministar na skupu kojem su prisustvovali i evropski komesar za istraživanja Janez Potočnik, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i ministar prosvete Žarko Obradović.

Đelić je podvukao da neće biti smanjena podrška nijednoj naučnoj oblasti, kao i da neće biti otpuštanja naučnog kadra. Najavio je izgradnju stanova za naučne radnike, kao i drugu finansijsku pomoć i da je Srbiji obezbeđeno učešće u specijalnom pozivu za projekte u okviru Balkana. Realizacija tih projekata počeće krajem jula, a završiće se u oktobru. Ukupan budžet za njih biće osam miliona evra, a kako je rekao Đelić, Srbija ima šansu da dobije između polovine i dve trećine tih sredstava.

Đelić je takođe rekao da je Petnica jedan od 12 ključnih projekata koje će Vlada finansirati u sledećih tri do pet godina. On je dodao da je o tekućem finansiranju Petnice više puta razgovarao sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i da će dobar deo budžetske rezerve od 13 miliona dinara, koju je pre dve sedmice odobrila Vlada, biti upotrebljen za Petnicu.

Evropski komesar za nauku i istraživanje Janez Potočnik izjavio je da jedino ulaganjem u nauku, čak i u uslovima ekonomske krize, državi može da obezbedi budućnost.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija u istraživačkom prostoru EU

Izvor: S media, 29.Jun.2009, 11:55

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić predstavio je Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, koja za viziju ima Srbiju kao inovativnu zemlju u kojoj naučnici dostiži evropske standarde, doprinose ukupnom nivou znanja društva i unapređuju tehnološki razvoj privrede. ..Đelić je...

Nastavak na S media...

ĐELIĆ: Uvesti poreske podsticaje za investicije

Izvor: Danas, 29.Jun.2009

Predložićemo da naučnici zaposleni u privatnom sektoru budu dve godine oslobođeni od plaćanja socijalnih davanja i poreza, kao i da se uvedu poreski podsticaji za investicije, poput onih u EU, kako bi Srbija privlačila domaće ali i međunarodne tehnološke firme - rekao je ministar za nauku i...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.