Srbija u istraživačkom prostoru EU

Izvor: S media, 29.Jun.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u istraživačkom prostoru EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić predstavio je Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, koja za viziju ima Srbiju kao inovativnu zemlju u kojoj naučnici dostiži evropske standarde, doprinose ukupnom nivou znanja društva i unapređuju tehnološki razvoj privrede.

Đelić je na skupu Integracija Srbije u evropski istraživački prostor, kojem prisustvuje i evropski komesar Janez Potočnik, rekao da se nada da će Vlada Srbije sledeće nedelje odobriti konačan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tekst strategije, a potom će uslediiti i javna rasprava do septembra.

Evropski komesar za istraživanje i obrazovne aktivnosti Janez Potočnik rekao je da budućnost Srbije leži u EU i da je Srbija kroz 7. Okvirni program EU (FP7) već član

evropskog istraživaćkog prostora.

On je ohrabrio zemlje u regionu da sarađiju u oblasti nauke posebno sada kada su sve države regiona članice Okvirnog programa EU.

Djelić: "Petnica" će opstati i prosperirati



Ministar za nauku i tehnološki razvoj Boždar Djelić izjavio da će Istraživačka stanica "Petnica" opstati i u narednom periodu prosperirati, jer je za nju predvidjen originalni projekat, koji će biti finansiran sredstvima Evropske investicione banke (EIB), u iznosu od tri miliona evra.


"Radiće se na tome da ona infrastruktura koja je započeta pre više od 10 godina, u sledeće tri godine postane realnost", dodao je Djelić na konferenciji za novinare organizovanoj posle izlaganja na skupu "Na putu integracije Srbije u evropski istraživački prostor", u Hotelu "Hajat".

Osvrnuvši se na probleme tekućeg finansiranja "Petnice", Djelić je dodao da je budžet Ministarstva prosvete pod "velikim pritiskom" i da je zato prošle godine Ministarstvo za nauku, umesto prvobitnih 11 miliona dinara, dodalo još pet miliona dinara toj istraživačkoj stanici kod Valjeva.

Takodje je dodao da je ove godine potpisan ugovor u iznosu od 12 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo nauke već isplatilo šest miliona.

Djelić je podsetio da je odlučeno da dobar deo budžetske rezerve u iznosu 13 miliona dinara, koja je odobrena na sednici Vlade Srbije pre dve nedelje, bude upotrebljen za "Petnicu" i da će ministar prosvete Žarko Obradović dati konačnu cifru.

Djelić je naglasio da će Vlada Srbije raditi na tome da godine koje dolaze budu "godine prosperiteta 'Petnice'" i da je ona jedan od 12 ključnih infrastrukturnih projekata koje će Srbija finansirati u sledećih pet godina.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.