Država i dalje najveći finansijer medija

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država i dalje najveći finansijer medija

Savet za borbu protiv korupcije ponovio je da je najveći finansijer medija država, a procene su da su državne i lokalne institucije u prethodne četiri godine potrošile 840 miliona evra. Glavni urednik "Informera" tvrdi da su najviše "javnih para" dobili mediji koji kritikuju vlast.
Na konferenciji "Uticaj javnog novca na medije" u beogradskom Medija centru, Dragan J. Vučićević je rekao da su mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje javnost percipira kao bliske vlasti, a to su Pink i Informer, dobili 37 miliona dinara, odnosno 17 miliona dinara.

Prema Vučićevićevim rečima, agencija Beta je dobila 57 miliona dinara, Ringijer 234 miliona dinara, RTV oko dve milijarde dinara, Danas 244 miliona dinara, B92 36 miliona dinara, a nedeljnik Vreme 34 miliona dinara….
Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović ponovila je podatak iz poslednjeg izveštaja o finansiranju medija, da su državne institucije od 2011.godine do 2014.godine potrošile 60,9 miliona evra za te namene.
"Sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da se radi o minimalnom iznosu, pre svega zato što glavni igrači i akteri nisu želeli da udovolje zahtevu i da dostave informacije", naglasila je Milenovićeva.
Dodala je, međutim, da su određene informacije i dalje nedostupne.
"Telekom i 'Srbijagas' kažnjeni su od strane poverenika sa po 180.000 dinara, međutim i dalje tvrdoglavo odbijaju da dostave bilo kakve informacije", rekla je Milenovićeva i istakla da iz dostupnih informacija, iz finansijskih izveštaja i sa sajta APR-a može da se nasluti samo da se radi o milionskim iznosima i to u evrima.
Kako je rekla, u tom postupku nema tendera, nema javne nabavke, te se sve radi netransparentno.
Prema njenim rečima, medijski zakoni iz 2014. godine, nisu postigli ono što se ocekivalo.
Milenovićeva je podsetila je da je Savet već skretao pažnju da najavljena privatizacija nece moći da rešši problem medija, već da je u medijima pre svega problem nestransparentno finansiranje i troššenje sredstava i regulativa koja podstice takav način troššenja.

"Pokuššali smo da ukažžemo kako se to radi preko oglaššavanja, marketinga i narazličitijih vrsta sponzorstava i donacija i to pre svega preko simuliranih javnih nabavki", naglasila je članica Saveta za borbu protiv korupcije.
Savet za borbu protiv korupcije najavio je rad na četvrtom izveštaju, kojim će pokušati da sagleda efekte medijskih zakona, a baviće se i privatizacijom medija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Država potrošila 840 miliona evra na marketing

Izvor: Akter, 08.Feb.2016

Savet za borbu protiv korupcije ponovio je danas da je najveći finansijer medija država, a procene su, da su u prethodne četiri godine potrošile 840 miliona evra..Savet za borbu protiv korupcije procenio je da su od od 2011. do 2014. godine državne i lokalne institucije i preduzeća potrošili najmanje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.