Drinski mostovi pamte vekove koji su pod njima protutnjali

Izvor: RTS, 15.Jul.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drinski mostovi pamte vekove koji su pod njima protutnjali

Dok nad Drinom, između Ljubovije i Bratunca niče novi most, čiji se završetak očekuje na jesen, svaka od 23 takve građevine, koliko ih na Drini ima, potvrđuje Andrićevu misao da su one uvek podignute smisleno, na mestu na kom se ukršta najveći broj ljudskih potreba i ne služe ničemu što je tajno ili zlo. Jedanaest tih važnih, starih mostova na Drini, pravljenih pre dve, tri i četiri decenije Srbija i Bosna i Hercegovina nameravaju zajednički da obnove. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ima lepih i neobičnih mostova. Čuvenih i gotovo nepoznatih – ali su svakom putniku jednako korisni. I sve drinske ćuprije pričaju o plemenitom trudu neimara i rušilačkim pohodima osvajača, jer su u oba svetska rata bile na udaru.

"Uz nadzor ruskih emigranata je izgrađen prvi most, a Nemci su ga posle toga srušili na početku Drugog svetskog rata. Tako su i u njegovoj obnovi ponovo učestvovali stranci – nemački ratni zarobljenici", kaže Boriša Čolić iz Bajine Bašte.
Legende o drinskim vilama brodaricama kao da su na kratko oživele kada je oštećeno gradilište kod Ljubovije, ali je novi most, ipak, ukrotio i vile i reku. Takavim poduhvatom je i 88 godina ranije nizvodno, spojen Zvornik sa Malim Zvornikom, ali je tadašnji test izdržljivosti bio drugačiji.
"Dovezli su 30.000 tona kamena, koji je stajao na mostu petnaest dana. Nakon odrađenog testa, praktično su dobili dozvolu za korišćenje", objašnjava novinar Dalibor Krstić iz Malog Zvornika.
Sada je za obnovu potrebno oko milion evra.
"Nadamo se, budžetska sredstva za narednu godinu kada se budu opredeljivala da probamo da dobijemo od ministarstva, ali uporedo, pokušavamo bilo koje evropske fondove, prekogranična saradnja", navodi predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.
Kod ušća Lima jezero je potopilo stari železnički most, nekoliko puta rušen i obnavljan. Novi je drumski, jer "Ćire"  odavno nema. Tu su i Fočanski i Goraždanski mostovi, po koja sačuvana ćuprija na pritokama Drine, a svi svedoče i o značaju Podrinja, još iz antičkog doba.
Obalom Ljuboviđe, prolazili su karavani rimskih, vizantijskih, dubrovačkih i turskih tragovaca, i rimski most, koga narod zova i "Latinska ćuprija", iako popravljan vremenom, sigurno pamti vekove koji su nad njim protutnjali.
Tako se i mostovima čita istorija kraja koji je deo bogatog civilizacijskog nasleđa Balkana. Neki, poput višegradskog, imaju i svetsku slavu, neki su oronuli i zapušteni, ali su svi važni – i ljudima i obalama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.