Dr Miodrag Stojković planira povratak u Srbiju

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Miodrag Stojković planira povratak u Srbiju

Odlazak doktora Miodraga Stojkovića u Ameriku u maju ove godine izazvao je brojne polemike. Jedan od vodećih svetskih genetečara koji je reputaciju stekao u Velikoj Britaniji i Španiji, odakle se vratio 2008. godine, poručuje sa Harvarda da rodni Leskovac i Srbiju nije napustio, već da je otišao po malo znanja kako bi njegov rad na polju steriliteta bio još uspešniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Okean i preko 7.000 kilometara nisu prepreka da radni dan započne u klinici na Hisaru. Za kratko vreme stvorio je u rodnom gradu vrhunski tim i uslove za rad, ali nauka kaže ne može da čeka.

Ponuda vodećeg svetskog univerziteta da dve godine vodi projekat o mogućnosti primene matičnih ćelija u lečenju steriliteta ne propušta se.
"To je jedna živa stvar, menja se svakodnevno, ako vi niste na izvoru te nauke vrlo često nažalost ostajete srpski rečeno žedni. Prema tome želja da budem na izvoru te nauke je u ovom trenutku pobedila i ja sam sad trenutno na Harvardu sa velikom nadom da sve to znanje što pre donesem u Leskovac", rekao je dr Miodrag Stojković.
Naučnik koji je prvi u svetu klonirao ljudske matične ćelije u medicinske svrhe, posle rada u prestižnim istraživačkim centrima bez mnogo razmišljanja odlučio se na povratak.
Dokaz da je napravio dobar korak su bebe začete u Leskovcu. Panoi sa fotografijama koje stižu iz celog sveta postaju pretesni.
"Nismo se predali, nastavili smo dalje i evo hvala Bogu iz trećeg puta smo uspeli", ispričala je Dragana Milojević, pacijentkinja iz Kruševca.
Dr Nebojša Marković, direktor Specijalne bolnice Leskovac, rekao je da je u toj bolnici do sada prošlo preko 8.000 parova za desetak, 11 godina rada.
"Mi se polako približavamo toj brojki od 1.000 beba koje su začete u ovoj bolnici", istakao je Marković.
Profesor humane genetike i njegova saradnica i životna saputnica embriolog Petra Stojković laboratoriju u Leskovcu zamenili su onom na Harvadu kako bi došli do odgovora zašto i kada sve izgleda idealno ne dolazi do začeća.
"Ja sam uvek bio da neko kada ode negde u inostranstvo pokupi što više tog znanja i to znanje donese kući", dodao je Miodrag Stojković.
Ostaje žal za Bankom matičnih ćelija, a koliko je važno da je Srbija što pre dobije, kaže, potvrđuje nedavno gašenje banke u Švajcarskoj gde su mnogi naši građani čuvali svoj genetski materijal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojković: Otišao sam po malo znanja, nisam napustio Srbiju

Izvor: Danas, 01.Okt.2019, 08:54

Jedan od vodećih svetskih genetečara Miodrag Stojković poručio je sa Harvarda da rodni Leskovac i Srbiju nije napustio, već da je otišao po malo znanja kako bi njegov rad na polju steriliteta bio još uspešniji, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS). Članak Stojković: Otišao sam po malo znanja,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.