Doživotna kazna zatvora ubicama dece – garant da se zločini ne ponove

Izvor: RTS, 12.Mar.2017, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotna kazna zatvora ubicama dece – garant da se zločini ne ponove

Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" kaže za RTS da je mnogo ljudi koji prepoznaju problem i koji su spremni da podrže izmene Krivičnog zakonika kojima bi bilo propisano da se svakom ubici deteta odredi kazna doživotnog zatvora.
Jurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je cilj Fondacije prevencija i edukacija dece o opasnostima, ali i izmena zakona.

"Činjenica je da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon smrti Tijane tri čoveka optužena, a dva osuđena, za najsurovija ubistva dece", kaže Jurić.
Ukazao je da je veliki porast nasilja, kao i da na to moramo da utičemo promenom zakona.
Naveo je primer Vladice Rajkovića iz Zaječara, koji je optužen za ubistvo trogodišnje devojčice, a koji sada ima 27 godine i nakon izdržavanja kazne izaći će iz zatvora sa 67 godina.
Upravo 67 godina je imao Čedomir Đurić kada je ubio 18-godišnju devojčicu iz ljubomore, napomenuo je Jurić.
"Vladica Rajković kada izađe sa 67 godina, niko ne garantuje da ne može ponoviti isto", kaže Jurić.
Upravo zbog toga, smatra Jurić, potrebno je da se promene zakoni.  
Kada je reč o donošenju Tijaninog zakona, objašnjava da organizacije civilnog sektora ne mogu da ostvare svoju pravu ulogu bez podrške institucija.
Naveo je da ukoliko se iznesu pravi argumenti i dobije pozitivna slika javnosti ni institucije nemaju ništa protiv neophodnih promena.
Imamo predlog zakona, kada se završe izbori, predaćemo ga predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, zaključio je Jurić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Inicijativa da svaki ubica deteta dobije doživotnu robiju

Izvor: Radio 021, 13.Mar.2017, 09:46

Fondacija "Tijana Jurić" pokrenula je inicijativu da se Krivični zakonik izmeni tako da bude propisano da se svakom ubici deteta odredi kazna doživotnog zatvora...Igor Jurić, osnivač fondacije i otac Tijane, devojčice koju je 2014. godine oteo i ubio Dragan Đurić i za to osuđen na 40 godina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.