Donorske kartice potpisali ambasador Ditman i glumci Ateljea 212

Izvor: RTS, 31.Mar.2017, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donorske kartice potpisali ambasador Ditman i glumci Ateljea 212

Na svečanosti koju je organizovala Fondacija "Hemofarm" u okviru kampanje "Najvažniji poziv u životu" večeras su donorske kartice potpisali ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, glumci Ateljea 212 i učesnici Beogradskog festivala igre.
Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, rekao je da je Zakon o transplantaciji već završen i da je potrebno još samo njegovo usvajanje u Skupštini.

"Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je usklađen sa svim evropskim standardima i sa zakonima zemalja u kojima transplantacija ima najbolje rezultate", rekao je Lončar.

On je istakao da ovaj zakon podrazumeva da je potpisnik kartice donor u svakom slučaju, osim ako porodica insistira da to ne bude.
"Ova akcija ima velikog efekta, povećao se broj donora i imali smo za ova tri dana četiri donora, dva u Beogradu i dva u Novom Sadu", rekao je Lončar.
Generalni direktor Fondacije "Hemofarm", Ronald Zeliger, rekao je da je promocija donatorstva u prethodnih nekoliko meseci donela bolje rezultate od očekivanih, kao i da je ova godina ključna za donošenje Zakona o transplantaciji.
"Prema istraživanjima, šest puta je veća šansa da dobijete organ nego da budete donor, ja imam i nemačku i srpsku donorsku karticu i utešno je kada pomislim da ću nekome pomoći jednom kada preminem", rekao je Zeliger.
Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, rekla je da je igra umetnost koja najbolje govori o životu i da je telo najvažniji instrument igrača.

"Podrška 'Hemofarma' čini vrhunsku umetnost dostupnom svima i daje priliku da se svetske izvedbe prikažu i u našoj zemlji", rekla je Jungova.

Ambasador Nemačke, Aksel Ditman, rekao je da je transplantacija organa izuzetno važna jer spasava i poboljšava živote.

"Kako bi sistem donacije funkcionisao potreban je delikatan zakonski okvir, a moraju biti ispunjene i logističke i proceduralne stvari", rekao je Ditman.

On je dodao da je pohvalno što je Srbija početkom ove godine postala članica Evrotransplanta, evropskog udruženja osam zemalja koje imaju zajedničke liste čekanja, među kojima je i Nemačka.

Svečanost su podržali i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar: Većina članova vlade potpisala donorske kartice, zakon spreman

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2017

Ministar zdravlja Zoran Lončar izjavio je večeras da je Zakon o transplantaciji, koji podrazumeva da su svi građani donori ukoliko nakon njihove smrti članovi familije ne odluče suprotno, spreman za skupštinsku proceduru..."Većina članova vlade potpisala je donorsku karticu", rekao je Lončar...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.