Izvor: RTS, 20.Maj.2022, 19:25

Dojave o bombama – pritisak, upozorenje ili specijalni rat

Srbija je izložena sveobuhvatnom i totalnom specijalnom ratu, izjavio je penzionisani profesor Vojne akademije i Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski. U emisiji Magazin na Prvom, Prvog programa Radio Beograda, objasnio je da takvo stanje nije trenutno, da je postojalo u bliskoj prošlosti, i da će se, imajući u vidu međunarodne okolnosti, nastaviti i u budućnosti.
Naglasio je da je ovakav oblik ratovanja protiv Srbije, nažalost, svojim intenzitetom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sadržajima, ostavio brojne raznovrsne i negativne posledice po nacionalnu bezbednost naše države.

Mijalkovski objašnjava da je nosilac ili inicijator specijalnog rata svako ko može da ima koristi od preduzetih akcija. U konkretnom slučaju, kada je Srbija u pitanju, kaže da pritisak vrše države koje žele da prihvatimo tuđe stavove koji su suprotni našim nacionalnim interesima.
Te države traže od nas da "pucamo sebi u nogu", što mi - kao država, narod i rukovodstvo, moramo energično da odbacimo, smatra Mijalkovski.
"Ukoliko je država, meta specijalnog rata, nestabilna i posebno ako je višenacionalna i bez međukonfesionalne saradnje, ona je podložna raznim oblicima sprecijalnog rata", objašnjava profesor Mijalkovski.
Međutim, ukoliko je država ekonomski i politički stabilna i snažna, ona se uspešno odupire specijalnom ratu.
Stoga, prema njegovim rečima, propagandne delatnosti, kao najčešće u specijalnom ratu, u stabilnim državama ne mogu da nađu plodno tle za svoje aktivnosti. Međutim, njih ozbiljno može da ugrozi terorizam - kao jedan od najopasnijih oblika specijalnog rata.
U prošlosti, na primer pre jednog veka, specijalni rat vodio se preko ljudi - kroz širenje glasina i dezinformacija, ukazuje Milan Mijalkovski.
Precizira da je u sadašnjem vremenu napravljen pomak i da svako imalo osposobljen za informatičku delatnost, samostalno i putem društvenih mreža, može da vodi specijalni rat i da deluje psihološko-propagandno.
"Sada su mogućnosti mnogo veće i mnogo je složenije suzbijanje delatnosti specijalnog rata jer je teže identifikovati njegove krajnje nosioce", kaže profesor.
Naglašava da ključni oblici specijalnog rata podrazumevaju psihološko-propagandu delatnost i indoktrinarno-propagandnu delatnost, ali i da ne bi trebalo apstrahovati ni organizovani kriminal kao oblik specijalnog rata.
Postoje dokazi da moćne države preko organizovanog kriminala uništavaju druge države.
Mijalkovski ističe da ciljeve u specijalnom ratu bira nosilac. Precizira da su, ukoliko je reč o sveobuhvatnom specijalnom ratu, glavne mete rukovodstvo države - njen predsednik, Vlada, ministarstva, armija, policija, zatim etničke grupe u odnosu na većinski narod, verske grupe.
Pojedine privredne grane takođe mogu biti meta specijanog rata. Kao i uticajni pojedinci u medijima, obrazovanju, nauci, javne ličnosti.
Mijalkovski na kraju naglašava da je odbrana od specijanog rata nacionalni zadatak u kome rukovodstvo države ima ključnu ulogu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gde si sada kada treba, druže pukovniče Vulin?!?

Izvor: Luftika.rs, 21.Maj.2022, 15:40

Dojave o bar za sada nepostojećim bombama unose strah, paranoju i nemir u građanstvo, a umesto da država učini apsolutno sve i beskompromisno se obračuna sa onima koji prete ugrožavanjem bezbednosti naše dece i nas, čujemo samo političke floskule o specijalnom i hibridnom ratu protiv Srbije.. Srbija...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.