Izvor: RTS, 19.Avg.2020, 06:08

Dobro pogledajte novčanicu koju uzimate, možda je neka od njih lažna

U Srbiji je od januara do juna otkriveno 1.247 falsifikovanih novčanica dinara čija bi ukupna vrednost, da su prave, bila 752.550 dinara. Među falsifikovanim novčanicama koje cirkulišu u našoj zemlji, najčešći su apoeni od 1.000 i 2.000, pa 500 dinara, a od deviza 100, 50 i 20 evra, i 100 dolara.
Od kad je novca ima i pokušaja da se falsifikuje. Od početka ove godine u Srbiji je otkriveno 219 takvih pokušaja sa evrima i znatno više sa dinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ipak manje nego prošle godine, kažu u menjačnicma koje su od početka godine dužne da imaju aparate za proveru novčanica u menjačnicima.
A pravila o tome ko falsifikate donosi i dalje nema.
"Bilo je raznih, od starijih osoba do mlađih, tinejdžera, 19, 20 godina, ali tu je procedura Narodne banke Srbije jasna", kaže menjač Milan Tadić.
Novčanica se, kaže, oduzima čak i pod sumnjom da je falsifikat, i onda uz potvrdu koja se daje stranci šalje na ekspertizu i u skladu s tim policija preduzima svoje korake. 
Neki od jasnih znakova da u ruci nemate originalan novac jeste nedostatak mikronatpisa koji se vide samo pod lupom.
Obratiti pažnju na zaštitne elemente Kada posumnjate, prvi korak je odlazak u banku ili policiju a korisne smernice o dimeznijama i karakteristikama domaće valute dostupne su i na sajtu Narodne banke Srbije.
"Osnovni problem je činjenica da građani vrlo retko proveravaju zaštitne elemente na novčanicama i zato primaju falsifikat", kaže Miroslav Jeremić iz Odeljenja za naciononale centre za borbu protiv falsifikovanja.
Kda bi građani obratili pažnju na neke zaštitne elemente koje je moguće provereiti i bez korišćenja tehničkih pomagala šteta bi, kaže, bila manja.
"Što se tiče stranog novca tu postoje primerci koji su značajno kvalitetniji i opasni falsifikati, npr. falsifikat novčanice od 200 evra je teško prepoznatljiv čak i za nekog ko se na dnevnoj bazi bavi novcem", kaže Jeremić.
Teško se kopira žig novčanice Falsifikatorima je najveći problem je papir - tu razliku gotovo da ne mogu da prevaziđu. Teško kopiraju i žig novčanice koji se utiskuje pre štampanja novčanice.
Na falsifikatima žig postoji sa manje jasnim detaljima. To nije i jedino na šta bi trebalo da obratimo pažnju.
"Povlačenjem noktima preko glavnog motiva ako se oseti neravnina, to je vrlo verovatno original, ako je potpuno glatka onda je verovatno falsifikat", kaže Jeremić.
Prema njegovim rečima, ako se pod različitim uglom posmatra varijabilna boja, znak NBS pojavljuje se u dve boje, a falsifikat je uvek u jednoj boji.
Ukoliko ne prijavite sumnjivu novčanicu možete krivično da odgovarate. Ono što može da pomogne je da pri svakoj kupovini strane valute od menjača tražite potvrdu o serijskom broju novčanice i da proverite kako šuška.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GRAĐANI, DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA OVE NOVČANICE: Srbija puna falsifikata, a ovako ćete ih prepoznati

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020

Od kad je novca ima i pokušaja da se falsifikuje. Od početka ove godine u Srbiji je otkriveno 219 takvih pokušaja sa evrima i znatno više sa dinarima...U Srbiji je od januara do juna otkriveno 1.247 falsifikovanih novčanica dinara čija bi ukupna vrednost, da su prave, bila 752.550 dinara...Među...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.