Srpska vojska više ne sme da bude zaostala

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jul.2010, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska vojska više ne sme da bude zaostala

Do kraja oktobra očekuje se donošenje novog pravilnika o opremanju vojske, koji bi se primenjivao od početka 2011. godine, najavio je načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, pukovnik profesor dr Bojan Zrnić.

Vojska Srbije će morati da premosti jaz tehnološkog zaostajanja u odnosu na savremene armije, a resursi koji će se opredeliti neće biti mali i zahtevaće efikasan i transparentan proces, izjavio je Zrnić u intervjuu beogradskom vojnom časopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Odbrana".

On je najavio da će i novi sistem opremanja biti usmeren na potrebne vojne sposobnosti, podsetivši da je i u procesu izrade Dugoročnog plana razvoja sistema odbrane do 2020. primenjena metodologija planiranja razvoja vojske zasnovana na sposobnostima.

Zrnić je istakao da su ove godine sredstava za razvojne projekte veća za oko 30 odsto i da je za direktne materijalne troškove istraživanja namenjeno oko 450 miliona dinara, dok će u novu laboratorijsku opremu biti uloženo još oko 200 miliona dinara.

Zrnić je naveo da je u poslednje tri godine porastao izvoz srpske odbrambene industrije i da "besposadne borbene platforme, zemaljske i vazdušne, nisu više budućnost, već realnost u trenutnim borbenim operacijama".

U VTI je razvijen tehnološki demonstrator robotizovane zemaljske borbene platforme - milica, a u oblasti razvoja bespilotnih letelica ostvaren je progres i ambicija je razvoj čitave palete takvih letelica, kaže Zrnić.

Zrnić je rekao da se pristupanjem Srbije programu kodifikacije NATO-a, koristeći mehanizam u Partnerstvu za mir, stvaraju uslovi povećanja logističke interoperabilnosti u toku učešća domaćih jedinica u multinacionalnim operacijama.

Proizvodi srpske odbrambene industrije moći će da se nađu na tržištima ne samo zemalja Alijanse, koja zahtevaju označavanje sredstava naoružanja i vojne opreme po kodifikacionom sistemu NATO-a, dodao je Zrnić.

Ističući da je prosečna starost istraživača u Vojno-tehničkom institutu (VTI) iznad 50 godina, on je naveo da je ove godine primljeno 15 novih stručnjaka i da će biti primljeno još najmanje 30, a da je cilj da se u narednih pet godina zapošljava najmanje 20 godišnje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.