Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do fakulteta preko državljanstva

Kragujevac -- Tužilaštvo u Kragujevcu je dobilo anonimnu prijavu po kojoj studenti uzimaju strano državljanstvo da bi se upisali na fakultet.

Okružno javno tužilaštvo je dobilo prijavu u kojoj se ukazuje na nezakonitost upisa na Medicinski fakultet studenata koji nisu ostvarili uslove za upis, a tako što im je sa fakulteta sugerisano da uzmu strano državljanstvo.

Kako se navodi u prijavi protiv dekana Medicinskog fakulteta Miodraga Jovanovića, studentima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ostali "ispod crte" sugerisano je da uzmu strano državljanstvo kako bi došli do indeksa jer, prema pravilima, strani državljani mogu da upišu fakultet bez ograničenja.

Okruži javni tužilac Slobodan Radovanović kaže da fakultet nema nadležnost da vrši proveru verodostojnost isprava o državljanstvu i da nema indicija da su rukovodstvo i dekan Medicinskog fakulteta sugerisali budućim studentima da uzmu strano državljanstvo. On je rekao da je u slučaju Medicinskog fakulteta najspornija verodostojnost isprava o državljanstvu i dodao da postoje razlozi da stručni organi ispitaju kako su studenti, čija su imena navedena u prijavi, došli do potvrde o državljanstvu Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili Makedonije. "Postoji sumnja da se radi o falsifikatu, i to treba proveriti", rekao je on.

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Jovanović, u izjavi za kragujevački nedeljnik "Nezavisna svetlost", odbacio je sve navode iz prijave i rekao da su studenti predočili regularne isprave o državljanstvu i da fakultetske službe ne mogu to da proveravaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.