Đorđević: Pomoći ćemo smeštaj najstarijih u domove

Izvor: RTS, 02.Jun.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Pomoći ćemo smeštaj najstarijih u domove

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević kaže za RTS da postoje redovi za smeštaj najstarijih u državne domove i da će država pomoći da se oni smeste u privatne domove. Ukoliko budući korisnik privatnog doma ima neki prihod, mi dajemo deo novca do iznosa koji plaćamo državnim ustanovama, a ako nema prihode, mi plaćamo pun iznos, napominje ministar.
Zoran Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da nema dovoljno mesta u državnim domovima za smeštaj starih osoba.

"Postoje redovi, nemamo dovoljno smeštajnih kapaciteta u državnim ustanovama i želimo da pomognemo da najstarije smestimo u domove. Kapaciteti privatnih domova nisu u potpunosti iskorišćeni pa smo došli na ideju da raspišemo tender i sklopimo dogovor sa licenciranim privatnim domovima", objašnjava Đorđević.
Dodaje da je cilj da Srbija bude zemlja bez čekanja.
"Izjednačavamo odnos prema državnim i privatnim domovima. Ukoliko budući korisnik privatnog doma ima neki prihod, mi dajemo deo novca do iznosa koji plaćamo državnim ustanovama, a ako nema prihode, mi plaćamo pun iznos", objašnjava ministar.
Očekuje, kaže, da će sledeće nedelje biti potpisani okvirni sporazumi sa privatnim domovima.
"Početkom jula očekujemo prve smeštaje najstarijih u domovima", kaže Đorđević i dodaje da su kriterijumi za otvaranje domova identični za sve.
"Moraju da se ispune norme za otvaranje domova, to važi i za državne i za privatne ustanove. U privatnim domovima je popunjenost 60 do 70 odsto i ideja je da nadomestimo neke troškove koje oni imaju i da napravimo vin-vin rešenje koje će biti dobro i za njih i za nas", napominje ministar.
Kaže da je prethodnih dana bilo više prijava da postoje ilegalni domovi.
"Inspekcija radi na tome i po prijavi da postoji ilegalni dom odlazi istog dana. Bilo  je prethodnih dana više prijava da postoje nelegalni domovi, ali ništa nismo našli na tim lokacijama", ističe Đorđević.
Napominje da Ministarstvo za rad sprema paket zakona.
"Njih je 12 i oni bi u drugoj polovini juna trebalo da uđu u Skupštinu", kaže ministar.
Dodaje da se sa finansijskom pomoći roditeljima kreće od 1. jula.
Ministar ističe i da je cilj Vlade Srbije digitalizacija Srbije i da ukidanje pečata doprinosi tome.
"Sada će sve što radimo u polju digitalizacije dobiti novi zakon", kaže Đorđević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević: Finansijska pomoć države za smeštaj najstarijih u domove

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2018

Ministаr zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčku i socijаlnu zаštitu Zorаn Đorđević kаzao je danas da će država obezbediti finansijsku pomoć da najstariji građani budu smešteni u privatne staračke domove, jer nema dovoljno mesta u državnim...Đorđević je za RTS kazao da prve smeštaje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.