Đogović: Zaposleni u javnom sektoru ne zaslužuju bonuse!

Izvor: Press, 03.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đogović: Zaposleni u javnom sektoru ne zaslužuju bonuse!

Vlada Srbije donela je populističku odluku da zaposlenima u javnom sektoru ove godine dodeli bonuse i tako očuva biračko telo oličeno u državnoj birokratiji, smatra saradnik Instituta za istraživanje tržišta (IZIT) Saša Đogović
On kaže da ne postoji ekonomska logika po kojoj su zaposleni u državnom aparatu zaslužili bonuse.
- Čime su to zaposleni u javnom sektoru zadužili građane i privredu da dobiju ove bonuse?! Nisu postali >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << efikasniji u pružanju usluga građanima i privredi, nije poboljšana privredna aktivnost koja bi to mogla da održi, i zašto bi oni imali privilegovan status u odnosu na sve ostale građane Srbije - poručuje Đogović.
On ističe da Vlada Srbije ovako povlači marketinške poteze, kako bi sebi obezbedila snažno biračko telo za predstojeće izbore.
- Prošlo je više od godinu dana kako je sklopljen aranžman s MMF-om, a Vlada još nije smanjila broj zaposlenih u državnoj administraciji. Sada je MMF postavio uslov da Vlada do kraja juna utvrdi koliko će ljudi i u kojim institucijama biti otpušteno. Ali, Vlada će i dalje modifikovati ovaj proces tako što će reorganizovati određene sektore, premestiti ljude sa jednog mesta na drugo i slično. Teško da će Vlada dopustiti da dođe do odliva državnog aparata jer to ne bi odgovaralo političkom establišmentu - kaže Đogović.
Prema podacima IZIT-a, nema naznaka da je Srbija u prva četiri meseca izašla iz recesije. Đogović ističe da je čak, na osnovu prometa robe na malo u trgovinama, Srbija u dubokoj recesiji.
- U aprilu je u odnosu na mart ove godine postignut pomak od jedva 1,8 odsto u prometu na malo, a na to je uticala veća potrošnja zbog Vaskrsa i dolaska gastarbajtera. U odnosu na isti period prošle godine, promet na malo pao je za 8,2 odsto, a realno za 6,6 odsto, kao posledica opadanja kupovne moći građana. Takođe, turizam je doživeo oštar pobačaj ove godine, broj noćenja smanjen je za 27 odsto u odnosu na 2009. godinu - navodi Đogović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.