Đelić: Pasoš za evropsku budućnost

Izvor: B92, 03.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Pasoš za evropsku budućnost

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio, povodom dodele prva 204 pasoša najzaslužnijim građanima, da je u novi pasoš upisana i evropska budćnost Srbije.

Na svečanost "Novi srpski pasoš - novo lice Srbije", Đelić je rekao da će Srbija ući u Evropu sa novim pasošem, ćirilicom, državnošću, indentitetom i Kosovom. Đelić je čestitao dobitnicma prva 204 pasoša, dodavši da su oni najbolji ambasadori srpskih vrednosti, koje je izabrao narod u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredinama gde žive i iz kojih potiču.

Đelić je dodao da je nedopustivo da građani Srbije moraju da traže vize da bi putovali i očekuje da će se to ukinuti do kraja godine.

"Putujte i pokažite svetu zašto smo ponosni na našu državu, njenu tradiciju i pre svega na blistavu budućnost", rekao je Đelić, zahvalivši svim ministarstvima i ministru policije Draganu Jočiću na saradnji prilikom izrade novih pasoša.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić je, čestitajući dobitnicima novih putnih isprava, rekao da se nada da ćemo vrlo brzo moći da putujemo u sve zemlje sveta bez viza.

"Bićemo ponosni što dolazimo iz evropske Srbije", rekao je Dulić.

204 pasoša za najzaslužnije

Među vlasnicima novog pasoša biće najbolji student i doktorant u Podsdamu Miodrag Sremčević, rođen u Kragujevcu i zaposlen na Kolumbija univerzitetu u SAD, kao i dr Dragan Perić iz Gračanice, koji je operisao na hiljade ranjenih i bolesnih Srba na Kosovu.

Na spisku su i prva žena iz jugoistočne Evrope koja je osvojila najviši vrh sveta Mont Everest Dragana Rajblović iz Beograda, Dragiša Armuš iz Vrnjačke Banje, koji svake godine podeli pomoć u iznosu od 1,5 milion evra.

Novi pasoš dobiće i Vladimir Lazić iz Beograda koji je za dve godine završio Matematički fakultet sa prosekom 10 i trenutno je doktorant na Kembridžu.

Dobitnici besplatnih pasoša su i Radislav Čobanin iz Beograda, koji je isporučio IMLEK-u rekordnih 666.372 litara mleka i medicinska sestra na Dečjoj klinici u Tiršovoj Snežana Đurđević.

Tu su i Žarko Maksić iz Beograda, šef spasilaca na Savskom jezeru, koji je spasio najmanje 2.000 ljudi i osnivač i direktor internet portala www.infostud.com Branislava Gajić iz Subotice.

Besplatni pasoš dobiće i direktor firme "Trajal" iz Kruševca Miloš Nenezić, svetski i Ginisov rekorder u dobrovoljnom davanju krvi (329 puta) Vasa Kasapski iz Sremske Mitrovice.

Novi pasoš dobiće i otac protosinđel Longin iz Vršca, koji radi sa omladinom na suzbijanju poroka i vatrogasac Nina Filipović iz Beograda.

Među dobitnicima novog pasoša su i trojica pripadnika Vojske Srbije - komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Milosav Simović i stariji vodnici prve klase Goran Todorović i Dragan Stojadinović iz Specijalne brigade.

Sedam nivoa zaštite novog pasoša

Na koricama pasoša, koje su carsko crvene boje, nalaze se ime i grb Republike Srbije, natpis "pasoš" napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski.

Na unutrašnjoj strani korica je natpis "Srbija" naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljivi samo na "UV" (ultraviolentnom) svetlu.

Prvi list u pasošu je polikarbonatni i tvrđi je u odnosu na ostale strane, kojih ima ukupno 32, a namenjene su za pečate i vize.

Strane su prošivene na specijalan način i specijalnim koncem koji je fluoroscentan, navodi se u saopštenju.

Osim prve, i druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj strani srpskim, francuskim i engleskim jezikom napisano je "pasoš".

Druga stranica sadrži lične podatke vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rođenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja isprava).

Novi pasoš ima sedam nivoa zaštite što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi.

Novina je i nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika.

U dnu druge strane nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima, a zaštita te stranice je izuzetno važna kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Ta stranica ima kinegram, optički varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi i napravljena je od više slojeva plastike.

Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata, što znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice, predviđene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Na izradi idejnih rešenja za pasoš, koji će važiti deset godina, radila je zajednička komisija MUP-a i Zavod za izradu novčanica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Samo evropska vlada uvodi Srbiju u EU

Izvor: Press, 03.Maj.2008

Funkcioner Demokratske stranke (DS) i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da samo proevropska vlada, okupljena oko lidera DS Borisa Tadića, može uvesti Srbiju u Evropsku uniju (EU)..

Nastavak na Press...

Najzaslužnijim građanima 204 pasoša

Izvor: Blic, 04.Maj.2008, 00:37

U Evropu ćemo ući s našom ćirilicom, našim identitetom, suverenitetom i našim Kosovom. Tih 204 pasoša simbolično predstavljaju isto toliko godina obnovljene državnosti Srbije i važan zajednički korak ka ključnoj slobodi - slobodi kretanja - rekao je sinoć Božidar Đelić, potpredsednik...

Nastavak na Blic...

Prva 204 redizajnirana pasoša dodeljena zaslužnim Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2008

BEOGRAD - Na svečanosti "Novi srpski pasoš - novo lice Srbije", povodom dodele prva 204 nova pasoša najzaslužnijim građanima, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić poručio je da će Srbija ući u Evropu sa novim pasošem, ćirilicom, državnošću, indentitetom i Kosovom...Đelić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.