Đaci ponovo u klupama – digitalne učionice i novi predmeti

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci ponovo u klupama – digitalne učionice i novi predmeti

Nova školska godina, donela je nove, reformisane programe, jednosmenski rad, digitalne nastavne sadržaje. Samo u ovoj godini u obnovu škola Vlada Srbije uložila je 150 miliona evra, i tu nije kraj, obećava premijerka. Školsko zvono početkak časova označilo je za 800 hiljada đaka, među kojima je i u klupe prvi put selo oko 68.000 najmlađih osnovaca.
Svi đaci prvaci imaju digitalne nastavne sadržaje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nove savremene učionice opremljene pametnim tablama, laptopima, i povezane na brzi bežični internet sačekale su učenike škole "Prvi maj" u Vladimirovcu.

"Drago mi je što imamo laptopove i što smo sad u mogućnosti da radimo kao i deca u drugim zemljama", navodi Katarina Petrović, učenica šestog razreda.
Mirjana Lazić, nastavnica bilogije kaže da će im digitalni udžbenici olakšati rad, jer je to, kako kaže, interesantnije deci zato što mogu i samostalno da rade na drugačiji način.
Osnovna škola u Vladimirovcu služiće kao standard kako treba da izgledaju osnovne škole u zemlji. I to je samo deo reformi koje se sprovode, brzo i a vidljivim rezultatima, kaže resorni ministar.
"Po oceni Evropske komisije možda su i najbolje ocenjene, jer se već u trećoj godini, primenjuju u drugom kolu. Šesti razred koji smo posetili i drugi razred rade po reformisanom planu i programu koji zahteva i velike obuke nastavnika", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.
U proteklih pet godina, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlada Srbije je uložila oko 150 miliona evra u kompletnu obnovu škola.
"Kompletno smo obnovili 128 škola, a traje rekonstrukcija u još 25 škola i imamo ih još 50 gde su u toku ili javne nabavke ili priprema za javne nabavke, jer želimo da za sve naše učenike napravimo ovakvu školu kao standard", kaže premijerka Ana Brnabić. 
Ova školska godina donela je i celodnevnu nastavu. Škola živi celog dana.
"Očekujem da ću ove godine imati više sekcija i da će to biti vrlo uspešno", kaže Nina Dević, učenica OŠ "Milan Rakić", Novi Beograd.
Beograd je specifičan po tome što ima osnovnu školu "Miodrag Matić", u kojoj se školuju deca obolela od cerebralne paralize i deca sa višestrukim smetnjama u razvoju koja istovremeno idu i na rehabilitaciju. Dolaze iz cele Srbije, a neretko ostaju celu školsku pa i kalendarsku godinu.
"Deca na jednom mestu imaju i školu i bolnicu što mislim da je po nekim evropskim standardima", kaže direktor škole dr Zoran Andrejić, direktor OŠ "Miodrag Matić", Beograd.
Članovi sindikata Unije prosvetnih radnika Srbije, držali su časove po tridest minuta. Oni tvrde u 680 škola, ministarstvo iznosi podatak da je u 237 ustanova zvono zvonilo posle 30 minuta. Skraćenim časovima, kažu, žele da ukažu na nezapočete ili nedovršene poslove u obrazovanju, a pre svega na platne razrede.
"Goruće pitanje, to su pošteni i pravedni platni razredi u Srbiji. I nekako nismo uspeli da se dogovorimo sa državom, iako smo, činilo nam se, bili nadomak toga prošle godine u oktobru", kaže Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Ulaganje u obrazovanje biće i dalje prioritet Vlade, jer će obrazovanje naših đaka za poslove u 21. veku biti veliki izazov, ocenjuje premijerka. A radi ukupnog poboljšanja uslova rada, od prvog januara prosvetare očekuje znatno povećanje plata, što su, kaže premijerka više nego zaslužili.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.