Izvor: RTS, 24.Feb.2021, 17:57

Direktor Prirodnjačkog muzeja tvrdi da ta ustanova neće biti ugašena, izvinjava se zbog glasina

Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen, potvrdio je za "Tanjug" direktor te ustanove kulture Milan Paunović, nakon sastanka sa ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković.
Milan Paunović kaže da se nije ni postavljalo pitanje nestanka te ustanove i uputio posebno izvinjenje Ministarstvu zbog svih kritika koje su se tim povodom pojavile u javnosti.
Prirodnjački muzej objavio je saopštenje na društvenim mrežama, navodeći da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlada Srbije ima nameru da 125-godišnju instituciju sa bogatom istorijom i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koju je Muzej inače i osnovao.
Paunović kaže da se ispostavilo da su takve glasine netačne.
Istakao je da je Prirodnjački muzej republička institucija kulture, zastupljen u svim zakonima o kulturnoj delatnosti.
"Nedoumica nema. Glasine koje su kružile bile su netačne i dobili smo punu podršku Ministarstva kulture", rekao je Paunović.
On je naveo i da je na sastanku sa ministarkom bilo reči o problemima koje Prirodnjački muzej ima, a jedan od njih je i pitanje smeštaja. Ta ustanova kulture od 1938. godine privremeno je smeštena u zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije, a Paunović kaže da je Muzej odavno prerastao tu zgradu.
"Nama treba mnogo više prostora i na prostoru Parka prijateljstva na Novom Beogradu trebalo bi da se napravi jedna velelepna i adekvatna zgrada za Prirodnjački muzej, gde bismo imali prostora i za depo i za izložbeni prostor, kao i za kancelarije i laboratorije", naveo je on.
Međutim, ističe, problem su finansije.
"Ministarka će se založiti za rešavanje problema na razne načine. Na nama je da napravimo idejno rešenje, da postavimo uslove koji su neophodni za čuvanje naših predmeta i s tim ćemo izaći pred planere, arhitekte i onda doći do nekog plana za izgradnju Prirodnjačkog muzeja", naveo je Paunović.
Ministarstvo kulture i informisanja za ovu godinu opredelilo je sredstva za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za zgradu Muzeja koja će, prema odluci Skupštine grada, biti na Novom Beogradu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prirodnjački muzej ostaje gde jeste, u pitanju nesporazum ili odbačena namera?

Izvor: N1 televizija, 24.Feb.2021

Preokret u slučaju Prirodnjačkog muzeja. Ta institucija, ipak, neće izgubiti status samostalne nacionalne ustanove kulture - to je epilog sastanka uprave muzeja sa ministarkom Majom Gojković koji je održan baš na dan protesta ispred Prirodnjačkog muzeja. Iz te ustanove se zahvaljuju građanima...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.