Dimitrijević: Fiskalni račun ne narušava tajnost

Izvor: Politika, 15.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrijević: Fiskalni račun ne narušava tajnost

Dragoljub Đorđević: Advokati nisu preduzetnici

Trodnevni protest advokata je završen, ali problem uvođenja fiskalnih kasa u advokatske kancelarije nije rešen. Više stotina suđenja je odloženo u celoj Srbiji kako bi advokatura pokušala da se odbrani od poreznika koji su namerili da od 1. marta kontrolišu fiskalne račune ove specifične profesije. Vremena za dogovor ima dovoljno. Da li ima i prostora za kompromis između advokata i Vlade Srbije, pitali smo Dragoljuba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đorđevića, predsednika Advokatske komore Srbije, i Ljubišu Dimitrijevića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine.

Đorđević: Kompromis je nužan, neizbežno smo došli u situaciju da moramo da razgovaramo. Apsolutno podržavam vlast kada je reč o uvođenju neophodnih mera za kontrolu sivih tokova novca. U tom pravcu trebalo bi razviti dijalog između Ministarstva pravde, koje podržava zahtev advokature, i Ministarstva trgovine. Direktor Uprave prihoda izjavio je otprilike da su advokati konstantno u zoni utaje poreza. To su veoma teške kvalifikacije jer i uz fiskalne kase može da se izbegne plaćanje poreza.

Politika: Zašto Vi, gospodine Đorđeviću, ne želite fiskalnu kasu u svojoj advokatskoj kancelariji?

Đorđević: Advokati moraju ostati izvan svakog sistema finansijske kontrole koja ugrožava osnovne principe profesije. Ovakav način uvođenja fiskalnih kasa je pokušaj da se advokatura stavi pod šapu izvršne vlasti. To se apsolutno kosi s nezavisnošću profesije i može da ugrozi tajnost postupka. Znam da poreznici kažu da nemaju nameru da prilikom finansijske kontrole gledaju šta u našim dokumentima piše. Ali, u praksi, kad poreski inspektor uđe u moju kancelariju i kaže da mu pokažem predmet da proveri da li sam za tužbu za utvrđivanje očinstva naplatio onoliko koliko je to predviđeno tarifom, problem će nastati kad ja, u skladu sa svim pravilima struke, kažem: „Ne dam”. E, onda će da mi zatvore kancelariju na dva meseca.

Politika: Gospodine Dimitrijeviću, hoće li to tako funkcionisati u praksi?

Dimitrijević: Nije ova uredba napisana da bi se ugrozila nezavisnost bilo koje profesije. Ne vidim na koji način se advokatura tako stavlja pod šapu izvršne vlasti, kao što ste rekli. Advokatska profesija ima svoj značaj i niko u državi nema nameru da na bilo koji način ugrozi vašu nezavisnost. Pre donošenja uredbe procenili smo da nema prepreka za proširenje mreže poreskih obveznika koji bi bili dužni da evidentiraju promet preko fiskalnih kasa.

Đorđević: Problem je u tome što se advokati sada definišu kao preduzetnici.

Dimitrijević: U pravu ste, advokati nisu preduzetnici. Ali, mi u ovom trenutku ne možemo da menjamo zakon. Ova uredba je u skladu s domaćim zakonodavstvom, sa Ustavom i Zakonom o porezu na promet.

Đorđević: Najmanje želim da se isprovocira čak i privid bilo kakvog sukoba advokature i države. Advokatura ovo radi zbog zaštite javnog interesa i ugleda države u kojoj živimo, zbog građana i njihovih prava.

Dimitrijević: Ako se vaš promet evidentira preko fiskalne kase, ne možete imati nikakve posebne probleme koji su drugačiji od dosadašnjih. I sada morate da izdate račun i da evidentirate uplatu. Poreski inspektor ima osnov i sada da ovo kontroliše.

Đorđević: Ima.

Dimitrijević: Jeste li imali problem do sada?

Đorđević: Ne.

Dimitrijević: Jeste li imali otkrivanje advokatske tajne?

Đorđević: Ne.

Dimitrijević: Jeste li imali uticaj na nezavisnost advokature?

Đorđević: Ne.

Dimitrijević: U čemu je onda razlika?

Đorđević: Potpuno ste u pravu"

Dimitrijević: Fiskalna kasa ima fiskalnu memoriju na koju ne može da se utiče nikako, niti da se uništi, niti da joj se softverski priđe. Ali, novina je što ima GPRS uređaj koji svaki evidentiran promet šalje u server Poreske uprave, tako da Poreska uprava u svakom trenutku ima uvid koliko je ko do tada ostvario prihoda, a ne kome je advokat pisao tužbu i šta je napisao u tužbi.

Đorđević: I kad bi tu bila tačka, sve bi bilo u redu.

Dimitrijević: Tu je tačka.

Đorđević: Nije tačka.

Dimitrijević: Jeste tačka.

Đorđević: S vašeg aspekta jeste, a s našeg nije.

Dimitrijević: Nema skrivene namere, verujte mi, gospodine Đorđeviću.

Đorđević: Ja sam živ čovek i potpuno je moguće da budem i ja u nekom poreskom prekršaju, čak je možda i veoma lako utvrditi da sam neku brljotinu po tom pitanju napravio, ali ne namerno. Nigde u Evropi nisu pokušali da uvedu registrovanje prometa u advokatskim kancelarijama putem fiskalnih kasa. Oni imaju potpuno drugi sistem.

Politika: U Evropi su advokati u obavezi da izdaju račun na zahtev klijenta. Da li su to fiskalni ili neki drugačiji računi?

Đorđević: Postoji razlika. To nisu fiskalni računi. Meni je ministar trgovine Milosavljević izvadio račun, stavio na sto i rekao: „Evo vam fiskalni račun koji izdaju grčki advokati”. Ja sam mu pokazao anketu Evropske unije u kojoj piše da u Grčkoj nema fiskalnih računa u advokaturi.

Dimitrijević: Od našeg konzulata iz Švedske imamo podatke da u Švedskoj postoje računi, u Sloveniji se izdaju računi, ne kažem fiskalni ali se izdaju računi. Retko ko u Evropi i Americi ima keš novac u džepu. Plaća se karticom, čekom, kroz račun, a ovde se više koristi gotov novac. Mislim da ovde niko od advokata ne može da tvrdi da nije naplatio u gotovom novcu.

Politika: Cela priča se zapravo vrti oko kontrole sivih tokova novca.

Đorđević: Da. Ministar trgovine mi je rekao da je osnovni problem i trn u oku priča oko prometa nekretninama. Kad advokat naplati tri posto od vrednosti nekretnine koja košta milion dinara, on to dobije u kešu, nigde ne registruje i stavi u džep. I on to radi kao advokat, sa advokatskom kancelarijom. Advokati koji se bave prometom nekretnina nisu advokati, to mora da bude jasno.

Politika: Da li novi Zakon o advokaturi može advokatima da zabrani da se bave posredovanjem u prodaji nekretnina za procenat?

Đorđević: U Evropskoj uniji važi princip da nema procentualne naplate. Naša advokatska tarifa je dugo bila u tom sistemu, a onda su neke kolege u Advokatskoj komori, koje su smatrale da je to njihov interes, vratile procenat u tarifu. To su sistemski problemi u koje mora da se umeša država. Ja se slažem s gospodinom Dimitrijevićem da konačno moramo doći do onog ishodišta koje će sve nas uvesti u to da se tačno zna ko šta duguje državi. Mi ovde ne razgovaramo o neplaćanju poreza i zadržavanju starog stanja, već razgovaramo o načinu plaćanja poreza advokata.

Dimitrijević: Ustav kaže – na osnovu ekonomske moći poreskog obveznika.

Đorđević: Upravo tako. Advokatura hoće da sedne i da se dogovori o primerenom načinu naplate poreza.

Dimitrijević: A da li stvarno mislite da je obustava rada advokata rešenje vašeg problema? Apsolutno ste bitni za ceo pravosudni sistem i to je bila vrlo nepopularna mera.

Đorđević: Lično sam bio za jedan dan protesta. Ali, imamo pozitivna iskustva u vezi s našim protestom i pozitivnu energiju, u jednom drugom smislu, koja neće radovati javnost, ali raduje profesiju.

Dimitrijević: Vi ste interes javnosti podredili odbrani svojih interesa.

Đorđević: Ne branimo mi lični interes.Mi smo upravo ultimativno ušli u odbranu i javnog interesa i profesionalnih interesa.

Dimitrijević: Šta ste zaštitili u javnom interesu?

Đorđević: Ugled države. Ne želim da nam se kasnije desi da ukidanje fiskalnih kasa u advokaturi bude uslov za dalje integracije u Evropsku uniju. Zato kažem da štitimo ugled države. Advokatske komore su pisale ministarstvima, ali smo naišli na ignorisanje. Naš protest je reakcija nezadovoljnog Kalimera koji viče: „Ovo je nepravda!” i onda odlučujemo da pokažemo da ne može više tako i da će sve da stane ako advokati obustave rad. Lično sam bio za to da protest ne bude takvih razmera da čak ne štitimo osnovna ljudska prava ljudi u pritvoru i maloletnika. Ali, da protest nije bio totalan, ne bi bio ovoliko primećen.

Dimitrijević: Hteli ste da izazovete reakciju javnosti.

Đorđević: Ne, nismo hteli reakciju javnosti.

Dimitrijević: A čiju reakciju ste hteli?

Đorđević: Hteli smo da skrenemo vašu pažnju na advokaturu. Kad kažem vašu, mislim na Vladu Srbije.

Politika: Šta ste postigli tim protestom? Jeste li skrenuli pažnju?

Đorđević: Sigurno da jesmo. Cela Evropska unija je obaveštena o ovom protestu. Čak su i u Hagu srpski advokati napravili grdan problem. Tri dana se nisu držali pretresi.

Politika: Pod kojim uslovima biste vi pristali da se ta fiskalna kasa unese u advokatsku kancelariju? Kako možemo da unapredimo taj sistem?

Đorđević: Ne možemo da unapredimo taj sistem, s obzirom na posledice, ovako kako ih mi vidimo. Do sada sistem nije dirao advokaturu. Sada može da mi zatvori kancelariju na dva meseca, pa ne mogu da napišem žalbu, ne mogu pečat da stavim, a klijent u zatvoru. Kako će da ode kod drugog advokata kad je u pritvoru i nema pojma?

Politika: Kako će neko ko je bolestan da ode drugom lekaru ako ima poverenja samo u tog lekara koji ga leči i kome je zatvorena privatna ordinacija, kao što vaš klijent ima poverenja u vas?

Đorđević: Pa, nisu fiskalne kase primerene ni za lekare. Ali, lekari su pristali na to. Za stomatologe je možda primereno, ali šta ako neko hoće da drži u tajnosti činjenicu da nosi protezu?

Politika: Nije se do sada desilo da je neka poverljiva informacija procurela od poreskih inspektora u javnost.

Dimitrijević: Ako kao građanin odem u Palatu pravde na neko suđenje, mogu da čujem šta tamo govori optuženi, šta govore svedoci.

Đorđević: Od advokata u sudnici možete da čujete samo ono što je dogovoreno da se čuje.

Politika: Kako će poreski inspektor da zna šta ste vi pričali s klijentom u kancelariji? Zašto bi on uopšte čitao dosije nekog predmeta kad dođe u poresku kontrolu?

Đorđević: Zato što sumnja da sam uzeo recimo sto hiljada evra a da nisam izdao račun, a ja imam neka dokumenta koja nikako ne bih hteo da prikažem a obavezan sam da ih držim u predmetu.

Dimitrijević: Je l' moj ministar zatvorio vrata za razgovor?

Đorđević: Poslao sam faks u vaše ministarstvo i najavio da imam veliku želju da razgovaram s ministrom trgovine, u prisustvu ministra pravde i premijera vlade. Ako može i predsednik Republike ne bih imao ništa protiv. Dolaze tri evropska parlamentarca i želim da razgovaramo i postignemo kompromis.

Politika: Šta ćete preduzeti ako vlada nastavi na insistira na primeni uredbe o fiskalnim kasama u advokaturi?

Đorđević: Nadam se da će nekakav dogovor na kraju da se postigne i nemam razloga da ne budem optimista jer nikako ne želim da vidim u vlasti aroganciju.

Politika: Šta je za vas rešenje u ovoj situaciji?

Đorđević: Da se porezi obračunavaju na drugačiji način koji bi bio apsolutno prihvatljiv za advokaturu. Rešenje je u uporednom pravu Evropske unije, koje ima druge načine poreske kontrole advokata, a ne putem fiskalnih kasa.

Dimitrijević: Vama smeta mogućnost kontrole. Ali, bilo koji način naplate poreza da primenjujemo uvek mora da postoji kontrola da li ste izdali račun ili niste. Nije vam fiskalna kasa ništa veća obaveza, niti vam stvara veći problem nego sada.

Đorđević: Ali sada možete da mi zatvorite kancelariju.

Anica Nikolić - Aleksandra Petrović

[objavljeno: 16/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.