Izvor: Blic, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora i dalje ne može da glasa

Dijaspora i dalje ne može da glasa

BEOGRAD - Patriotska stranka dijaspore uputila je juče otvoreno pismo premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u kojem od njega zahteva donošenje odluke prema kojoj bi naši državljani koji žive i rade u rasejanju mogli da glasaju u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u stranim zemljama u kojima se trenutno nalaze. Ova stranka naglašava da se u poslednjih godinu dana više puta obraćala premijeru Srbije u vezi sa problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naših ljudi u rasejanju.

- Ovog puta vam se obraćamo jer su se stekle okolnosti, a radi se o izražavanju slobodne političke volje kroz izbor za predsednika Srbije. Verujemo da ćete naše ljude u inostranstvu uvažiti konkretnom odlukom koja će za našu zemlju imati pozitivne posledice. Četiri miliona naših državljana, od kojih neki duže od pola veka, čekaju na ostvaranje tog osnovnog ljudskog prava - da glasaju - navodi Patriotska stranka dijaspore u pismu upućenom premijeru Zoranu Đinđiću.

Marko Blagojević, portparol CeSID-a, izjavio je za 'Blic' da se naši građani koji žive i rade u rasejanju, a koji su zadržali jugoslovensko državljanstvo, tretiraju kao birači ukoliko imaju ispunjene i druge uslove.

- Oni se nalaze u biračkim spiskovima, ali mogu da glasaju samo u našoj zemlji. U zakonu vrlo jasno piše da birači na privremenom boravku u inostranstvu mogu da glasaju u mestu prebivališta, odnosno ako nemaju prebivalište, a imaju državljanstvo, mogu da glasaju na mestu poslednjeg prebivališta. Ovim odlukama njima nije onemogućeno glasanje, ali jeste znatno otežano - objašnjava Marko Blagojević. On ističe da CeSID priprema predlog novog zakona o izboru poslanika kojim je predviđena mogućnost glasanja van naše zemlje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, uz saglasnost zemlje domaćina.

- Postoje jasni zahtevi i veliki pristisci iz inostranstva da se našim državljanima u rasejanju omogući pravo glasa. Ja verujem da će vlast imati sluha za ovaj problem kada se bude donosio novi zakon o izboru poslanika, pošto Zakon o izboru predsednika Republike upućuje na shodnu primenu Zakona o izboru poslanika, što se tiče procedure glasanja - kaže Blagojević.

Prema njegovim rečima, za dosadašnje nerešavanje ovog problema opravdanje je bilo da nije moguće vršiti kontrolu glasačkog procesa u inostranstvu. - To bi moglo da se reši ukoliko ne postoji zla namera onoga ko organizuje izbore da manipliše glasovima - uveren je Blagojević.

On kaže da je teško proceniti koliko u dijaspori ima naših državljana sa prvom glasa, kao i to koje su oni političke orijentacije. Lj.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.