Desetke za Mirkov beg od siromaštva

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetke za Mirkov beg od siromaštva

Kroz program stipendiranja učenika romske nacionalnosti u Vojvodini prošlo više od 800 dece a prošle godine na višim školama i fakultetima bilo ih je oko 300

Novi Sad – Mirko Kaldaraš ima 22 godine. U njegovom indeksu retko koja ocena je manja od 10. Osim visokog proseka, od ostalih studenata novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta ovog mladog hemičara izdvaja to što do juče nije imao krov nad glavom. Odrastao je u teškom siromaštvu, u jednom romskom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Vršcu, i umesto da se pomiri sa sudbinom na dnu društvene lestvice, on je izabrao školu.

Učio je i vodio domaćinstvo, izdržavao bolesnu majku, govorio svojim vršnjacima da je znanje najbolji put iz nemaštine. Iako već dve godine ređa uspehe na fakultetu, njegova borba ne prestaje.

– Je l’ verujete da sam juče stigao autobusom iz Vršca. Platio sam kartu i ostalo mi je još 100 dinara. Bukvalno preživljavanje. Sumnjam da će, što se tiče finansija, biti bolje dok završim studije. Nije lako jer stipendija koju dobijam od države iznosi 6.200, a neke moje knjige koštaju po 9.000 dinara. Zato radim šta god stignem: klasičnu bravariju, na građevini, držim časove hemije...

Hemija, biohemija i zaštita životne sredine su Mirkov izbor. Priznaje nam, voleo bi da po završetku studija dobije posao na fakultetu, da nastavi da se bavi naukom.

– Nikada nisam imao dilemu. Trudiću se da se obrazujem, dokle god mi to materijalna situacija bude dozvoljavala – kaže Mirko.

On godinama svojim sunarodnicima pomaže da, uprkos životnim teškoćama i nemaštini, pronađu motivaciju u školovanju. Aktivno je uključen u projekat „Romaversitas Srbija” koji pruža podršku romskim studentima od početka do kraja njihovog studiranja i hrabri ih da nakon studiranja pronađu posao, ali i da se povežu, sarađuju i učestvuju u izgradnji romske intelektualne elite.

Do pre pet godina bilo je skoro nezamislivo da romska deca u tolikom broju sede u školskim klupama, ili nižu uspehe na takmičenjima. U tom smislu, pokrajinska administracija sprovodi projekat koji je jedinstven u Srbiji. Za pet godina, kroz program stipendiranja učenika romske nacionalnosti prošlo je više od 800 učenika. Prošle godine, na višim školama i fakultetima bilo ih je oko 300 a s obzirom na to da još uvek nije završen upisni rok, očekuje se da će ove školske godine taj broj biti premašen, saznaje „Politika”.

U njihovim indeksima i đačkim knjižicama ne vidi se težak život, kaže Dragana Dimitrov, direktorica programa „Inkluzija dece romske nacionalnosti u srednje škole u AP Vojvodina”

– Naši stipendisti često gladni odlaze u školu, žive u teškim stambenim uslovima, bez struje i vode. Imamo slučaj u Kovinu gde se porodici naše stipendistkinje srušio krov i deo kuće. To su jako nesrećne porodice. Mi, nažalost, u budžetu projekta nemamo predviđena sredstva za rešavanje ovakvih situacija, ali imamo izuzetnu saradnju sa pokrajinskom Kancelarijom za inkluziju Roma i nevladinim sektorom, te preko njih uspevamo da pomognemo najugroženijim porodicama. Često naši stipendisti samo zbog stipendije upisuju srednje škole i redovno pohađaju nastavu, uče i bore se za prosek kako bi ostali deo projekta, jer ukoliko ne budu ispunili određene kriterijume, stipendija im prelazi u status mirovanja ili im se ukida. To je dokaz da je siromaštvo izuzetno snažan motiv za školovanje.

Stipendija podrazumeva novčanu nadoknadu od 4.800 dinara mesečno i u septembru 6.000 za nabavku školskog pribora, ali i mentorsku podršku. Uslov za dobijanje je uspeh od najmanje 3,00. Maturanti koji završe sa prosekom 5,00 kao nagradu dobijaju laptop računare. U prethodnoj školskoj godini njih sedmoro je imalo taj uspeh i, kako smo čuli, upravo se priprema dodela poklon računara. Oni sa najboljim uspehom ovog leta sedam dana su proveli u kampu.

– Čim otpočne naredna školska godina, počinje realizacija kursa engleskog jezika koji će se odvijati u deset centara širom Vojvodine i obuhvatiće 80 stipendista koji su prošli testiranje – najavljuje naša sagovornica, pred prvo školsko zvono koje sa nestrpljenjem očekuje na stotine đaka romske nacionalnosti u Vojvodini.

Aleksandra Popović

objavljeno: 25.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.