Deset čaša vode  dnevno spas od vreline

Izvor: Blic, 14.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset čaša vode dnevno spas od vreline

Vreli dani koji slede opasni su ne samo za hronične bolesnike već i za zdrave! Zbog temperature koja će za vikend dostići 36 stepeni Celzijusa lekari upozoravaju da ne treba boraviti dugo na suncu jer će i ultravioletno zračenje narednih dana biti vrlo visoko. Na takvoj temperaturi nije preporučljivo izlagati se sunčevim zracima od 11 do 17 sati, ali je zato potrebno unositi dosta tečnosti i jesti laganiju hranu.

Meteorolozi Republičkog hidrometerološkog zavoda prognoziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tropske vrućine iznad proseka. Do kraja nedelje očekuju se visoke temperature do 36 stepeni, a subota će biti najtopliji dan. Postoji mogućnost za kratkotrajne pljuskove u četvrtak i nedelju, ali samo u planinskim predelima pa će osveženje u većem delu zemlje izostati. Istovremeno, meteorolozi upozoravaju na veoma visok indeks UV zračenja na teritoriji cele zemlje. Vrednost zračenja kretaće se od 8 do 10 što je maksimalno na skali.

Dugotrajno izlaganje direktnim sunčevim zracima između 8 i 17 časova pri tako visokom indeksu zračenja može da izazove karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu oka, slabljenje imunološkog sistema. Stručnjaci upozoravaju da posledice po zdravlje mogu biti veoma ozbiljne, ali da se uglavnom ne vide odmah.

- Glavna preporuka jeste da u ovom periodu treba boraviti u hladovini, a za one koji moraju da se kreću postoje standardne mere zaštite. Treba nositi odeću koja maksimalno štiti kožu, šešir sa što većim obodom i naočare koje apsorbuju UV zračenje, dok se oko podneva, odnosno od 11.30 do 13.30 časova, preporučuje boravak u zatvorenom prostoru - kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Iz Hitne pomoći u Beogradu takođe savetuju izbegavanje najtoplijeg dela dana između 11 i 17 sati i preporučuju češće odmaranje, uzimanje tečnosti, izbegavanje ulaska u vozila gradskog prevoza u najtoplijem delu dana i zaštitu glave od sunca. Ukoliko je neophodno da se boravi na ulicama kada je najtoplije, trebalo bi izbegavati direktno sunčevo zračenje i obavezno nositi kapu ili šešir.

- Broj poziva je veliki, pogotovu noću kada se najviše javljaju hronični bolesnici. Zato srčanim bolesnicima i starijim osobama preporučujem da redovno uzimaju terapiju i da nakon toga ostanu u svojim kućama kako bi izbegli moguće zdravstvene komplikacije - savetuje dr Nada Macura iz Hitne pomoći.

Vreli dani u Srbiji ne prijaju ni zdravim ljudima. Zato uvek bude onesvešćivanja na ulicama, autobuskim stajalištima, poštama i prodavnicama.

- Na visokim temperaturama krvni sudovi se šire i može doći do znatnog pada krvnog pritiska. To može da izazove neprijatnu vrtoglavicu, muku, lupanje srca i nesvesticu. Kolebanje pritiska nije samo neprijatno, već može da bude i opasno - ističe dr Macura.

Da bi se lakše podnele vrućine, svim građanima, a posebno onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da imaju redovne obroke i to obavezan doručak, lagan ručak, laganu večeru i dve dnevne užine.

- Shodno polu, uzrastu, fizičkoj aktivnosti i vrsti rada, tokom dana treba konzumirati hleb u količini od četiri do sedam parčića srednje veličine. Neophodan je unos mleka ili mlečnih proizvoda. Treba jesti termički dobro obrađeno meso, i to piletinu, ćuretinu, ribu, junetinu i teletinu četiri do pet dana u nedelji, oko pola kilograma dnevno dobro opranog voća, povrće u vidu ukusnih i umereno začinjenih kuvanih jela kao što su supa, čorbe i variva. Tokom visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti jer organizmu tada najviše prija i pomaže pijaća voda. Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnost - objašnjava dr Macura.

Lekari preporučuju da se ne preteruje sa fizičkim naprezanjem, vežbanjem i dugim hodanjem i da se na počinak ide pre ponoći, jer tada san krepi umoran organizam, regeneriše tkiva i čini da je osoba sutradan potpuno odmorna i manje nervozna.

Šta raditi na vrućini

- ne izlazite između 11 i 17 časova

- tuširajte se pre odlaska na spavanje, posle dolaska sa posla, iz grada, mesta za rekreaciju

- redovno provetravajte prostorije, stavite zavese na prozore

- nosite odeću od prirodnih materijala, zaštitite se šeširom

- zaštitite kožu odgovarajućim kozmetičkim preparatima

Vremenska prognoza do 19. jula

Sreda 14.07. - maksimalna dnevna 33°

četvrtak 15.07. - maksimalna dnevna 33°

Petak 16.07. - maksimalna dnevna 34°

subota 17.07. - maksimalna dnevna 35°

nedelja 18.07. - maksimalna dnevna 34°

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.