Daviniću odloženo suđenje

Izvor: B92, Fonet, 30.Sep.2010, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daviniću odloženo suđenje

Beograd -- U Prvom osnovnom sudu otkazano je na neodređeno za danas zakazano suđenje bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću zbog ugovora o zakupu špijunskog satelita.

Davinić se tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje mu preti do pet godina zatvora.

Davinić i njegovi branioci zatražili su odlaganje glavnog pretresa da bi sud razmotrio korišćenje dokumenata na kojima se zasniva odbrana, a sa kojih nije skinuta oznaka tajnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Najveći deo te dokumentacije čini prepiska naše ambasade u Izraelu sa domaćim ministarstvom inostranih poslova, kao i dokumentacija o arbitražnom postupku.

„Imam određene sumnje da će se dići tajnost sa arbitražne dokumetacije zbog pravila arbitraže. A mislim da izraelska strana neće to učiniti iz vrlo jednostavnog razloga što je ključni svedok sa izraelske strane Noam Zafrir, koji je prodavac, izneo niz podataka koji ukazuju na odgovornost nekih drugih srpskih političara", izjavio je Davinić.

Prema navodima optužnice, on je mimo propisane procedure zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra sa izraelskom firmom "Imidžset internešenel" i pribavio korist toj firmi.

Okružno tužilaštvo je u decembru 2006. godine podnelo zahtev za pokretanje istrage protiv Davinića, ali je tada vanpretresno veće nekadašnjeg Okružnog suda potvrdilo odluku istražnog sudije da ne postoji sumnja da je bivši ministar zloupotrebio službeni položaj.

Vrhovni sud Srbije je potom 16. aprila 2009. poništio tu odluku i naložio sprovođenje nove istrage, koja je završena 6. maja ove godine, a rezultirala je podizanjem optužnice Prvog osnovnog tužilaštva.

Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o zakupu satelita namenjenog za nadgledanje granice sa Kosovom i Metohijom, izraelska kompanija je tužila Srbiju Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu i dobila spor, tako da je država obavezana da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara.

Vlada Srbije donela je odluku o isplati navedenog iznosa iz bužetskih rezervi, koja je objavljena u "Službenom glasniku" od 2. maja ove godine.

Davinić se brani da nije potpisao ugovor već nacrt ugovora o zakupu satelita od kompanije iz Tel Aviva "Imidžset internešenel". Takođe je u više javnih istupanja ponovio da je cena od 44,9 miliona evra za zakup satelita bila povoljna i da je bilo planirano da se cena plati, ne iz budžeta, već iz sredstava Vojske koja bi se dobila prodajom viška sredstava i nepokretnosti, koja su tada iznosila od dve do tri milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.