Izvor: TangoSix.rs, 08.Jun.2021, 08:00

Danska će prva u svetu koristiti električne avione za obuku vojnih pilota, izbor je Pipistrelov Velis Electro

Slovenačka kompanija Pipistrel saopštila je da je Ministarstvo odbrane Danske pokrenulo akcioni plan usredsređen na prelazak na ekološki prihvatljivijih rešenja kada je u pitanju upotreba aviona za obuku vojnih pilota. Tako će, u vazduhoplovnoj bazi Karup, biti stacionirani novi električni avioni koji će biti iznajmljeni od Pipistrela, a Ratno vazduhoplovstvo Danske će postati prvo u svetu koje u operatvinoj upotrebi ima ovakve letelice.
Prema planu, dva električna >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << aviona Velis Electro biće isporučena letačkoj školi u Karupu septembra ove godine, gde će biti korišćeni u dvogodišnjem probnom periodu. Kako je još navedeno, u početku će avione procenjivati iskusni piloti, ali će se zatim koristiti kao avioni za obuku, uključući i program obuke škole za nove pilote. Pipistrel Velis Electro je prvi u potpunosti električni avion u svetu sa sertifikatom tipa, a u RV Danske će biti korišćen pored postojećih aviona za obuku tipa SAAB T-17.
– Svako ima odgovornost da doprinese sprečavanju klimatskih promena. Ovo se takođe odnosi i na oblast odbrane. Stoga smo odlučili da nabavimo električne avione za naše vojno vazudhoplovstvo. Električni avioni će se, između ostalog, koristiti za obuku. Iskustvo će biti važno za buduće nabavke opreme iz oblasti odbrane – izjavila je ministarka odbrane Danske Trine Bramsen.
Potpukovnik Casper Børge Nielsen iz Agencije za odbrambeni materijal i nabavke Ministarstva odbrane ima dugogodišnje iskustvo kao probni pilot. Sada je zadužen za ispitivanje električnih aviona za upotrebu u letačkoj obuci u Ratnom vazduhoplovstvu.
– Testiraćemo da li se nešto od letova i zadataka koje obavljamo u Ratnom vazduhoplovstvu može izvršiti električnim avionima – rekao je potpukovnik Nielsen koji upozorava da još uvek postoje neka ograničenja, jer je ovakvo letenje još uvek u početnoj fazi razvoja, ali kaže da će, što se tiče letačke obuke, dve letelice verovatno moći da pokriju mnoge potrebe danskog Ratnog vazduhoplovstva.
Børge Nielsen potvrdio je da ne sumnja da se i u Ratnom vazduhoplovstvu nešto mora dogoditi radi zaštite životne sredine. Rekao je da je cilj bio da se stekne neko iskustvo u letenju električnim avionima u ranoj fazi njihovog razvoja, tako da će oni biti u prvom planu kada se ova tehnologija tokom godina bude razvijala.
Dve letelice će biti dodeljene danskim Oružanim snagama u saradnji sa kompanijom Green Aerolease iz Francuske, vlasnika najveće do sada flote aviona Pipistrel Velis Electro sa kojom je Pipistrel već uspostavio partnerstvo.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Danska će prva u svetu koristiti električne avione za obuku vojnih pilota, izbor je Pipistrelov Velis Electro appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.