Danas su Cveti

Izvor: BKTV News, 08.Apr.2012, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Cveti

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Cveti, praznik kojem se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.
Praznične službe u slavu Spasitelja, koji je, prema predanju, svesno išao u susret stradanjima, služene su u svim hrišćanskim hramovima, a sedmica koja sledi i prethodi prazniku Vaskresnja je Strasna ili Stradalna nedelja.
Sa Strasnom nedeljom ističu i poslednji dani vaskršnjeg posta koji je u pravoslavlju nešto duži i strožiji.
Kako beleže jevandjelja, njegovi učenici >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su mu doveli magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: 'Evo car krotki ide i jaše na magarici'.
Ovaj dolazak u sveti grad pozdravio je narod prostirući svoje ogrtače na put , noseći palmove grančice i govoreći: 'Blagosloven onaj koji ide u ime Gospodnje'.
U srpskoj istoriji, na ovaj dan, narod se uvek okupljao u radosti, ali bez veselja. Iako je post, dopušteno je, kao što je bilo i na Blagovesti, da se jede riba.
Praznik Cveti ustanovljen je još od prvih hrišćanskih vremena, a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.
U Takovu je na Cveti 1815. godine knez Miloš Obrenović pozvao Srbe na ustanak protiv Turaka rečima: 'Evo mene, a evo vama rata sa Turcima'.
Veoma mali broj porodica slavi Cvete krsnu slavu. Ponegde se slavi kao zavetina.

U nekim krajevima uoči ovoga praznika žene odlaze na livade da naberu cveće koje stave u vodu da prenoći, a ujutru se ukućani umivaju ovom vodom. Stavlja se i vrbova grančica 'za brz napredak', ponegde dren 'za zdravlje', a devojke i ljubičice, ako ih ima.
Hrišćanske crkve zapada - katolička, protestantska, anglikanska i brojne manje, vaskrsenje Hristovo slave danas, dok će crkve istoka Uskrs obeležiti u nedelju 15. aprila.
Dok je razmak izmedju jednog i drugog Uskrsa ove godine 'samo' nedelju dana, iduće godine će biti 36 dana, pa će hrišćanske crkve zapada Uskrs slaviti 31. marta, a 'istočne' 5. maja.
Međutim, 2014. godine sve crkve će Uskrs slaviti istog datuma, 20. aprila, što će se dogoditi i 2017, 2025. i 2028.
 
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.