Danas su Cveti

Izvor: RTS, 08.Apr.2012, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Cveti

Pravoslavni vernici danas slave Cveti - sećanje na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.

Pravoslavne crkve danas, nedelju dana pre Uskrsa, slave Cveti, sećanje na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.

Kako beleže jevanđelja, njegovi učenici su mu doveli magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: "Evo car krotki ide i jaše na magarici".

Ovaj dolazak u sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad pozdravio je narod prostirući svoje ogrtače na put, noseći palmove grančice i govoreći: "Blagosloven onaj koji ide u ime Gospodnje".

U srpskoj istoriji, na ovaj dan, narod se uvek okupljao u radosti, ali bez veselja. Iako je post, dopušteno je, kao što je bilo i na Blagovesti, da se jede riba.

U Takovu je na Cveti 1815. godine knez Miloš Obrenović pozvao Srbe na ustanak protiv Turaka rečima: "Evo mene, a evo vama rata sa Turcima".

Veoma mali broj porodica slavi Cvete krsnu slavu. Ponegde se slavi kao zavetina.

U nekim krajevima uoči ovoga praznika žene odlaze na livade da naberu cveće koje stave u vodu da prenoći, a ujutru se ukućani umivaju ovom vodom.

Stavlja se i vrbova grančica "za brz napredak", ponegde dren "za zdravlje", a devojke i ljubičice, ako ih ima.

Inače, od danas za pravoslavne vernike koji Uskrs poštuju po Julijanskom kalendaru počinje Velika ili Strasna nedelja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas su Cveti

Izvor: NaDlanu.com, 08.Apr.2012

Pravoslavne crkve, nedelju dana pre Uskrsa, slave Cveti, sećanje na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim...Kako beleže jevanđelja, Hristovi učenici su doveli magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: "Evo car krotki ide i jaše na magarici".Ovaj dolazak u sveti...

Nastavak na NaDlanu.com...

Pravoslavni vernici danas slave Cveti

Izvor: Blic, 08.Apr.2012

Pravoslavne crkve danas, nedelju dana pre Uskrsa, slave Cveti, sećanje na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Kako beleže jevanđelja, njegovi učenici su mu doveli magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: "Evo car krotki ide i jaše na magarici"...Ovaj dolazak...

Nastavak na Blic...

Danas su Cveti

Izvor: Studio B, 08.Apr.2012

Pravoslavne crkve danas, nedelju dana pre Uskrsa, slave Cveti, sećanje na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim...Kako beleže jevanđelja, njegovi učenici su mu doveli magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: "Evo car krotki ide i jaše na magarici"...Ovaj dolazak...

Nastavak na Studio B...

Danas su Cveti (video)

Izvor: RTV 5, 08.Apr.2012

Srpska pravolsavna crkva obeležava Cvetnu nedelju, uspomenu na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja.. Kako beleže jevanđelja, Isusovi učenici su mu doveli magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: "Evo car...

Nastavak na RTV 5...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.