Danas promocija novih oficira Vojske Srbije

Izvor: Blic, 13.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas promocija novih oficira Vojske Srbije

Vrlo dobro!... Služimo Srbiji!... Svečanim defileom i tradicionalnim bacanjem šapke u vazduh najmlađi oficiri Vojske Srbije proslavili su dobijanje čina potporučnika juče posle podne na platou ispred Doma Narodne skupštine. Centar Beograda, za vreme promocije 128. i 129. klase Vojske Srbije, nadletali su ,,sveže" remontovani avioni ,,mig 29".

I pored jake kiše koja je padala ceo dan, na platou ispred Narodne skupštine okupio se juče veliki broj Beograđana, koji su zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa rodbinom i prijateljima mladih diplomaca Vojske Srbije došli da proslave njihovu promociju.

Na početku ceremonije prisutnima se obratio general major Vidosav Kovačević, načelnik Vojne akademije, koji je predao raport predsedniku Srbije, Borisu Tadiću.

- Započeli smo modernizaciju vojnog obrazovanja. Naši studenti se spremaju da budu moderni srpski oficiri 21. veka - rekao je on.

- Naša zemlja je opredeljena za mir a naša vojska treba da bude garant za to. Vojska Srbije čini sve da povrati ugled, da se opremi i modernizuje

Završetkom saradnje sa Međunarodnim tribunalom u Hagu skidamo anatemu sa srpskog naroda i vraćamo ugled srpskog vojnika, koji smo nekad imali - izjavio je predsednik Boris Tadić.

Najmlađi oficiri Vojske Srbije završili su studije sa prosekom ocena 8.00. Među 145 potporučnika su i dvojica studenata oružanih snaga Crne Gore i pet studenata vojske BiH.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, uručio je najboljim potporučnicima bataljona pištolj sa posvetom. Pištolj su dobili Milan Mikić, Ivan Jakšić, Đorđe Cvjetičanin i Darko Vasiljević. Nakon toga, najboljim mladim potporučnicima predsednik Srbije uručio je oficirske sablje, kao simbol poverenja države. Najuspešniji, Zoran Denda (24) iz Zrenjanina koji je završio akademiju sa prosekom ocena 9,53 dobio je pozlaćenu, Dragan Polinac, (24) iz Herceg Novog posrebrenu, a Ivan Bondić (22) iz Aleksandrovca običnu sablju.

- Brat i prijatelji su se najviše iznenadili i, pored roditelja, obradovali mom uspehu, jer nisu znali kakav mi je prosek ocena. Volim ovaj poziv koji je tradicionalan u mojoj familiji a to sam uklopio sa još jednom ljubavlju, informatikom, koju sam izabrao kao smer na Akademiji. Planiram da upišem postdiplomske studije - kaže Zoran Denda.

Denda je zatim predao zastavicu studentskog puka Milanu Kovačeviću, najboljem studentu naredne generacije Vojske Srbije.

Nakon svečane ceremonije, oko 18 sati, vojnici su krenuli u svečani defile centrom Beograda uz zvuke Marša na Drinu. Za to vreme, iznad njihovih glava leteli su avioni Vojske „orao" i „supergaleb G-4" i po prvi put i četiri ,,miga 29", koji su tek remontovani i na koje je Vojska posebno ponosna.

General Nebojša Đukanović, pilotirajući mig-om iznad centra Beograda uživo je, radio vezom preko video-bima čestitao mladim oficirima, rekavši:

- Pozdravljam mlade oficire. Živela Srbija!

Na kraju su svi prisutni zajedno sa mladim oficirima otpevali himnu ,,Bože pravde".

Vojna akademija trenutno ima 600 studenata. Ove godine se za studije prijavilo 237 muškaraca i 107 devojaka, što je duplo više nego prošle godine.

Brojni gosti

Svečanom defileu diplomaca prisustvovao je premijer Mirko Cvetković sa ministrima, načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i predstavnici diplomatskog kora. Bili su tu i predstavnici vojnih akademija iz Mađarske i Slovačke, kao i komandant Nacionalne garde Ohajo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.