Izvor: RTS, 20.Okt.2020, 06:23

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Beograd danas slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, pre 76 godina, završena je Beogradska operacija koja je okončala okupaciju glavnog grada dugu 1.287 dana.
Operacija je trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine, kada je okupator proteran do linije odakle artiljerijom nije mogao da tuče Beograd.

Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije.
Po oslobođenju Beograd je postao vojni, politički i administrativni centar nove Jugoslavije.
Najviši zvaničnici odaju poštu i polažu vence na spomenike Neznanom junaku i sovjetskim ratnim veteranima na Avali i na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020

Beograd danas obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, kada su u "Beogradskoj operaciji" koja je trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine, nemačke nacističke snage potisnute do linije odakle artiljerijom više nisu mogle da tuku Beograd...Povodom 76. godišnjice oslobođenja...

Nastavak na Radio 021...

Obeleženo oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu

Izvor: RTS, 20.Okt.2020

Povodom obeležavanja dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa "Dani slobode 2020", danas su položeni venci na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike i odata pošta stradalima. . Vence su položili predstavnici Grada Beograda, ambasador...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.