Читај ми!

Obeleženo oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa "Dani slobode 2020", danas su položeni venci na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike i odata pošta stradalima.

Vence su položili predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici SUBNOR-a i Ruskog doma.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, u ime Skupštine grada Beograda, čestitao svim građanima Beograda dan slobode.

"Na današnji dan, pre 76. godina, zajedničkom akcijom jedinica trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i prve armijske grupe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kojima su komandovali maršal Tolbuhin i general Peko Dapčević, naš grad je oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije", podsetio je Vesić.

Naveo je da se danas sa ponosom sećamo svih heroja koji su dali živote za slobodu Beograda, a to su 940 pripadnika Crvene armije i 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske.

Uz njih su, dodao je, život dali i mnogi građani Beograda koji su se priključivali borbi.

Istakao je da danas živimo u slobodi upravo zahvaljujući tim herojima i da je zato današnji dan prilika da setimo njih i da se Beograd danas razvija zahvaljujući tome što su ti ljudi dali svoj život za slobodu grada.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio je rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na čuvanju sećanja na vojnike Crvene armije i zajedničke borbe.

"Te borbe nas obavezuju da i sada budemo na istoj, pravoj strani istorije i da se borimo protiv pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata i dalje razvijamo naše bilateralne odnose koji su sada na najboljem nivou", rekao je Bocan-Harčenko.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво