Dan bez duvanskog dima

Izvor: B92, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan bez duvanskog dima

Beograd -- Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, pod sloganom "Jedan pušač, mnogo žrtava".

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da u Srbiji 39,7 odsto muškaraca i 30,5 odsto žena aktivno puši i da je sve više pušača među mladima. Svakodnevno puši 16,8 odsto devojaka i 15,5 odsto mladića, a 54,7 odsto mladih je do 15. godine makar jednom probalo cigarete, navodi se u saopštenju.

Godišnje u Srbiji biva popušeno oko 14 miliona paklica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cigareta. Dodaje se da su istraživanja pokazala da pušači u proseku žive 10 godina kraće od nepušača. Upozoreno je da je pušenje vodeći uzrok prevremene smrtnosti i da godišnje pet miliona ljudi u svetu umre od posledica pušenja.

Srbija je jedna od 140 država koje su ratifikovale Okvirnu konvenciju Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana i obavezala se na sveobuhvatnu akciju u cilju kontrole duvana, a Ministarstvo zdravlja je izradilo Strategiju kontrole duvana.

Inspekcije ministarstava zdravlja i rada prošle godine obavile su 74.846 kontrola, naplaćeno je 189 mandatnih kazni i pokrenut je 391 prekršajni postupak.

Neke od mera za suzbijanje pušenja su, kako se navodi, pružanje informacija o nivou štetnosti duvanskih proizvoda, isticanje konkretnih upozorenja o štetnosti pušenja na pakovanjima cigareta, zabrana reklamiranja duvana i podizanje svesti u javnosti o štetnosti pušenja.

Ministarstvo zdravlja obeležava Dan bez duvanskog dima u saradnji s Kancelarijom za kontrolu duvana, Nacionalnom komisijom za prevenciju pušenja, Institutom za javno zdravlje, Evropskom agencijom za rekonstrukciju, studentskim i drugim udruženjima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.